Začínáme s analytikou

Nová generace datových detektivů | Mňamka #222

Nová generace datových detektivů | Mňamka #222

Děti z druhého stupně základky na příměstském táboře „Datoví detektivové“. Skvělá diskuze o různých business tématech – co je to „delivery fee“ nebo z čeho má Dámejídlo revenue? No problem. Pomoct youtoberům s datama? Jasně! Spousta otázek, nápadů. Pojďme se podívat, jak to tam vypadalo!

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika je skvělá věc. Vidět přehledná data přímo v rámci vašeho CRM, ERP nebo třeba intranetu umožňuje mít aktuální data neustále po ruce a na očích. Už je to nějaký ten pátek, co JT natočil video, kde v kostce embedovanou analytiku představil. Dnes se ponoříme hlouběji. Pojďme se podívat na to, co to znamená „rozjet embedovanou analytiku“ v produkčním prostředí, na co při tom myslet a co vzít v úvahu?

Jak učit (malé) děti datovou analýzu? | Mňamka #210

Jak učit (malé) děti datovou analýzu? | Mňamka #210

Máte doma malého analytika? My jich máme v bizztreatu hned několik. A jsou to koumáci. Jak malým dětem přiblížit svět datové analýzy? Jednoduše, data jsou všude kolem nás ☺ a jak tedy na to? Eva dala dohromady hromadu tipů! Patterny, predikce, vizualizace, pochybování.. P.S. připravte si zásobu bonbónů nebo Lego kostiček!

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Když se řekne automatizace, vyvolá to v lidech často rozporuplné pocity. Jedni jásají, druzí se začnou pomalu bát o své místo. Je fajn se na to podívat z více úhlů pohledu. Trocha automatizace vám může jak mávnutím kouzelného proutku rozvázat ruce. Představte si, že ty čtyři hodiny, kdy jsou vašimi nerozlučnými parťáky tři klávesy „ctrl“, „céčko“ a „véčko“, můžete věnovat něčemu opravdu smysluplnému! Co si představit pod pojmem automatizace? Jaké jsou její výhody a kam může firmy posunout? Jak celý proces nastavit a jak automatizovat pomocí ETL pipeline? Všechno info zde!

A jak mám teda vybrat tu BI firmu? | Mňamka #186

A jak mám teda vybrat tu BI firmu? | Mňamka #186

Sháníte někoho, kdo nabuší SQL, nebo potřebujete pomoct s architekturou? Chcete postavit komplet řešení a technologie máte koupené, nebo se vám hodí pomocná ruka s výběrem nástrojů? Máte ujasněné požadavky a nebo bude potřeba nejdřív zmapovat potřeby businessu? Nebo prostě jen tušíte, že ty data by Vám fakt mohly pomoct? BI je běh na dlouhou trať, v podstatě se jedná o nikdy nekončící proces. A parťáky na takový projekt je dobré vybírat opravdu pečlivě. Jirka stavbu firemního BI trefně přirovnává ke stavbě domu. Mrkněte, jak dobře vybrat!

Nový způsob transformace dat: Co to je dbt | Mňamka #129

Nový způsob transformace dat: Co to je dbt | Mňamka #129

Slyšeli jste už o dbt? Tahle pecka dokáže ulehčit práci nejednoho datového analytika. Jde o open source, který teď hodně testujeme a nemůžeme si ho vynachválit. Uvnitř článku najdete o krátké video od našeho CTO Toma.