Začínáme s analytikou

Python a SQL taháky pro začátečníky i pokročilé | Mňamka #274

Python a SQL taháky pro začátečníky i pokročilé | Mňamka #274

S novým rokem přichází i potřeba si oprášit znalosti. Po všem tom jídle a bublinkách jsme si pro vás připravili mňamku, ve které máme taháky. Jsou to taháky pro začátečníky i pokročilé a obsahují Python a SQL. Pokud je vaše předsevzetí „být víc datař“ tak se vám budou určitě hodit a pokud už datař jste, aspoň si připomenete, co jde jednodušeji a snad si v nich najdete nějaký quick hack.

Jak spojit dvě tabulky když… | Mňamka #252

Jak spojit dvě tabulky když… | Mňamka #252

Možná to taky znáte. Máte dvě nebo více tabulek, které potřebujete spojit a dál s nimi pracovat. To zní jednoduše, jenže v praxi se můžeme zaseknout na spoustě detailů. Tabulky můžou být různé, mohou mít různé formáty, mohou být obsahově jiné - mají jiný počet nebo jiné názvy sloupců, nedejbože i jiné datové typy, duplikace, překlepy, chybějící hodnoty atd… To je běžná realita. Pojďme se podívat na to, jak si poradit v pěti klasických příkladech, se kterými se můžete setkat, když se pustíte do spojování tabulek! Vše stručně a jasně!

Open source všude kolem nás | Mňamka #246

Open source všude kolem nás | Mňamka #246

Zkoušeli jste si někdy představit, jak by fungoval náš každodenní život v režimu open source? Tom a Terka převedli pár open source patternů do života a jak to dopadlo, se můžete podívat :) Co je to open source? Kdy použít pull request? Kdy vytvořit issue? A co formát kódu? Nebo Revert? Rollback? Klonování nebo Merge Change Request? A ty licence! Mimochodem… zkoušeli jste si někdy představit, jak by mohl fungovat revert ve vašich vztazích? Nebo rollback v životě?

Myslete na dataře už při tvorbě databáze | Mňamka #243

Myslete na dataře už při tvorbě databáze | Mňamka #243

Pořád dokola potkáváme v databázích klientů čtyři “patterny”, které velmi často vedou k velkým komplikacím, frustraci a ve finále prodražují celý projekt. Pojďme se podívat, na co si dát pozor už při tvorbě databáze. Obzvlášť se vyplatí věnovat pozornost mazání dat, historizaci, total price a ty slevy…!

Ze života datového detektiva I. - Průvodce světem dat | Mňamka #240

Ze života datového detektiva I. - Průvodce světem dat | Mňamka #240

Hodně často kolem sebe slýcháme otázku: a co že vy teda děláte? První díl z celkem čtyř o tom, jak datový detektiv funguje v každodenním životě. Naše práce je opravdu hodně komplexní a musíme zdatně propojovat analytické a businessové skills. Začneme tím, jak probíhá náš první kontakt se zákazníkem! Datový detektiv je totiž také obchoďák a accounťák. Eva a Rado vám umožní nahlédnout do svých běžných pracovních dnů. Co dělají? Jak probíhají první jednání s budoucími zákazníky a co je na tom baví?

Self service BI aneb "naklikat to zvládnu sám" | Mňamka #234

Self service BI aneb "naklikat to zvládnu sám" | Mňamka #234

Právě jste došli k tomu, že by vám pomohlo, kdybyste trochu víc pracovali s daty. Jenže co teď? Kde začít? Stavět datový sklad? Nakoupit servery? V dnešní době spíš jít a zaregistrovat se do Snowflake nebo Google BigQuery. Jenže tohle je jen začátek. Úplný začátek. Celé datové řešení není jen o výběru vhodného nástroje… je to velmi komplexní projekt. Co je dobré zvážit, než uděláte pomyslný první krok?