Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Když se řekne automatizace, lidé se začnou bát o místo. Často na to narazím, když přijdu do firmy, která je “datově nepolíbená”. Lepší se to, ale ještě to bude nějakou chvíli trvat. Je to přirozené. Prostě lidé mají strach. Například z toho, že pak nebudou mít co dělat. Opak je ale pravdou. Automatizace dokáže skvěle rozvázat ruce. Tak například: Běžně přijdete v pondělí do práce a první 4 hodiny ťukáte report pro vedení na odpolední poradu. A teď si představte - report máte v 8 ráno připraven, na stole a můžete se věnovat třeba tomu, co v datech vidíte a proč. Rozhodně se nudit nebudete :-) 

Co to je automatizace dat

Co vás napadne, když se řekne automatizace?  Automatizace dat je proces, při kterém se přesouvají data z jedné hromady (zdrojových systémů) na druhou (třeba do úložiště, pro případnou vizualizaci atd.). Automatizace dat nahrazuje manuální práci v rámci datového životního cyklu pomocí technologií a definovanými procesy.  Není to 100%, i při plné automatizaci je sem tam potřeba lidského zásahu, jde ale o zásadní zkrácení času třeba při přípravě reportingu. Někde jsem dokonce četla, že až 40% zaměstnanců tráví čas manuální prací, což je opravdu hodně.

Benefity automatizace dat

Za mě jsou dva hlavní - první je již zmiňovaná úspora času - např. uvolníte ruce zaměstnanci, co každé pondělí tráví celý den sběrem dat a vkládáním je do Excelu. Může se tak věnovat něčemu jinému. A ten druhý? Méně chyb. Chybovat je lidské a při manuální práci to platí dvojnásob. V rámci ETL si technologie sahá pro data přímo do zdrojových systémů a podle přesně definovaného postupu je zpracovává. Nedochází tak k chybám například při kopírování ctrl+c/v, chybě ve výpočtu, prostě dodáváme tak  kvalitní data.

Jak nastartovat automatizaci správnou strategií

Bez správné strategie automatizace dat se vaše společnost velmi snadno odchýlí od správné cesty, což pak stojí zdroje a čas. I zde platí pravidlo pro všechny strategie - musí být v souladu s vizí vaší společnosti. Takže na co nezapomenout? Tady pár postřehů:

Data Automation: How to do it properly

Data Automation: How it Transforms Enterprise Landscape

Jak automatizovat pomocí ETL pipeline

Podle toho, jak je potřeba s daty pracovat nebo jak je nastavena infrastruktura, se tomuto procesu také říká ETL nebo ELT.  Podívejte se na naše ETL Bizzflow - volně ke stažení, postavené na standardních cloudových službách a implementované pro všechny 3 největší cloudová prostředí.

A na závěř dvě videa, která se vám k tomuto tématu rozhodně budou hodit! 

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Eva Hankusová
první kontakt zákazníků
marketing | partnership
LinkedIn

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

 Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %