Jak učit (malé) děti datovou analýzu? | Mňamka #210

Máte doma malého analytika? Já jednoho (teda spíš “jednu”) mám, a tak jsem si řekla, že napíšu těchto pár řádků a ukážu vám, jak nejenom data jsou všude kolem nás, ale datová analytika taky. A není to o učení se SQL :-) 

A zase ty patterny! 

Náš mozek neustále zpracovává vše, co kolem sebe vidíme a cítíme - a hlavně - miluje patterny! A to i samozřejmě i ten dětský, tak mu to dopřejme. Zkuste s dětmi analyzovat vzorce v běžném životě - Kolik vidí červených věcí na stole? Kolik je venku listnatých stromů? Kolik projelo druhů aut? Prostě hledat věci stejné - barvy, tvaru, vůně, textury atd.

Příklad na doma: Vemte si pytlík lentilek a gumových medvídků a vyberte z nich různě třeba 10 kusů. A teď se ptejte: Kolik je červených medvídků? Kolik je celkově lentilek? A tak dál...

Pozn: Zkuste si malý test, jak mozek miluje patterny!

Umí dítě predikovat? No jasně!

Že si dělám srandu? No vůbec ne! Podle mě si každý rodič někdy koupil takové ty vyplňovací sešity pro předškoláky. No a v nich jsou takové ty logické řady (tady jich pár taky najdete). Děti v nich na základě historie předpovídají budoucnost. Zní to povědomě? :-)

Nebo stačí vzít, co máte zrovna v kapse - nějaké mince, kancelářské sponky a žvejky. No a vyzvat dítě, aby vám řeklo dalších 5 kroků. Nezapomeňte se u toho zeptat “proč” vybralo, co vybralo.

Příklad na doma: Vemte vaše bombońy z prvního příkladu a udělejte z nich logickou řadu. Nechte dítě, ať “predikuje” dalších 5 kroků.

Pochybujte

O Biases jsem už taky psala (např. zde) Potká se s nimi každý analytik. Prostě je super stát si za svým názorem, ale taky je dobré naučit se pochybovat. Tak například, mají vaše děti nějakou oblíbenou knížku, kterou znají téměř nazpaměť? Já když nějakou takovou dětem čtu, tak jim dávám různé otázky: “Kdo skočil do toho rybníka? Pes a kočka? A už nikdo? Jsi si jistá? A co ta myška, co na ně koukala na břehu, mohla tam skočit ona?”

Příklad na doma: Zkuste si vzít zase lentilky a medvidky. Tentokrát vemte třeba červeného medvídka k oranžovým medvídkům, modrou lentilku k modrému medvídkovi a ptejte se, šlo by to tak udělat? Patří také k sobě? Je to jediný výsledek?

PS: Kdo nemá rád sladké, stačí vytáhnout geniální Lego :-)

Ratolest je starší? Tak šup kódit!

Nemusí se hned začínat s SQL, naopak! Super startovací programovací jazyk pro děti je Scratch. Umožňuje vytvářet programy pomocí vizuálních prvků místo textové podoby jako je to třeba u SQL. Ale i pro to existuje pár dobrých stránek:

- Několik tipů i na našich stránkách: SQL 
- Nebo w3 schools je super

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Eva Hankusová
Data & Business Consultant
marketing | partnership
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

 Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%