Váš mozek miluje paterny - nevěříte? [cvičení] | Mňamka #42

Náš mozek neustále zpracovává vše, co kolem sebe vidíme a cítíme. Jde o ohromné množství informací a podnětů. Abychom se z toho nezbláznili, většinu z toho si ani neuvědomujeme. Máme ale štěstí, protože náš “vizuální mozek” je na to dobře připraven - skvěle například detekuje rozdíly a podobnosti mezi objekty, což nám zásadně pomáhá v rozhodování a procesu učení.  

A proč vám to tady vůbec povídám? Náš mozek má rád struktury, prostě data v “paternech” nebo důležité hodnoty zvýrazněny třeba barvou. Celá tahle “nauka” je součástí tzv. Data Storytellingu (já vím, zase to buzzwords, ale co už:-) O tom, co to je si řekneme někdy příště. Dnes jsem vás ale chtěla přesvědčit o tom, že to není jen takové tlachání. Tohle cvičení ráda používám při kurzech Czechitas a poprvé mi ho ukázala Czechita Bára Spáčilová. Tak jdeme na to.

Písmena "Datová analytika" wanted!

Cvičení má celkem 4 kola. V každém kole je cílem zakroužkovat (nebo jen prostě najít) ve změti písmen ta písmena, která tvoří slova “Datová analytika”. Dbejte na správné pořadí a psaní velkých a malých písmen! Na konci každého kola si zapiště čas, jak dlouho vám trvalo najít ta správná písmena. Celé svičení si můžete také vytisknout jako pdf a zkoušet klasicky s tužkou a papírem. 

1. kolo (nezapomeňte si měřit čas)

2. kolo (nezapomeňte si měřit čas)

3. kolo (nezapomeňte si měřit čas)

4. kolo (nezapomeňte si měřit čas)

Hotovo? Tak jak jste dopadli? Studentky mají většinou mezi 1. kolem a 4. kolem pár minut rozdíl :-) 

Eva

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Eva Hankusová
detektiv nových příležitostí
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

 Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%