SQL

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

Proč se vyplatí recyklovat metriky v MAQL? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o dotazovacím jazyku MAQL od Péti. V minulém díle jsme si osvětlili základní rozdíl mezi SQL a MAQL a dnes se zaměříme na výhody metrik vytvořených pomocí MAQL a jejich recyklaci. Funguje to přitom podobně jako v případě klasické recyklace surovin. Pokud ji dělat nebudete, ušetříte si možná půl minutky práce, v budoucnu se vám to ale může velmi nepříjemně vrátit. Tak se na to pojďte podívat!

Šaty dělají kód aneb Proč je někdy lepší kebab než velbloud | Mňamka #441

Šaty dělají kód aneb Proč je někdy lepší kebab než velbloud | Mňamka #441

I špatný standard může být lepší než žádný standard. Bez toho totiž ve vašem kódu velmi snadno zavládne chaos. V praxi se např. často stává, že lidé halabala kombinují různé druhy uvozovek, míchají malá a velká písmena v pojmenování proměnných nebo se pro jistotu vůbec žádných jmenných konvencí nedrží. Ostatně, Tomáš už se o tom mnohokrát přesvědčil na vlastní pěst. Sepsal pro vás proto mňamku, ve které si připomeneme, proč byste přece jen nějaký standard při psaní kódu mít měli!

Keboola transformace – v hlavní roli proměnné | Mňamka #432

Keboola transformace – v hlavní roli proměnné | Mňamka #432

Co dělat, když se váš projekt liší jen v několika důležitých parametrech? No mohli byste samozřejmě všechno hardkódovat, to je ale značně pracné. V BizzTreatu proto raději dáváme přednost hojnému využívání proměnných. Jednak se s nimi lépe pracuje a zároveň nám usnadňují následnou správu kódu. V Keboola transformacích přitom máme hned dva typy proměnných – ty keboolácké a ty snowflakové. V dnešní mňamce od Kristýny si ukážeme, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy a jak je používat!

MAQL I. - MAQL vs SQL | Mňamka #427

MAQL I. - MAQL vs SQL | Mňamka #427

SQL dozajista velmi dobře znáte, jak jste na tom ale s takovým MAQL? Pokud si chcete rozšířit obzory o další dotazovací jazyk, tak to jste na správném místě. MAQL je uživatelsky přívětivý jazyk, se kterým se můžete setkat při práci v GoodData, a naše Péťa si o něm připravila krátkou minisérii. A hned v prvním díle tu máme malé srovnání pro všechny zaryté fanoušky SQLka. Ukážeme si totiž, k čemu vám může být MAQL užitečný a kolik práce vám díky předdefinovaným operacím ušetří. Tak pojďme na to!

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

O významu čištění dat toho bylo napsáno již poměrně hodně. Zjednodušeně by se to dalo shrnout takto – pokud si neuděláte úklid už na vstupu, budete mít neskutečný bordel i na výstupu. Dnes se proto podíváme, jak ve si Snowflake SQL vyčistit finanční čísla z Google Sheets. Petr vám postupně ukáže, jak by měl vypadat čistící skript pro data různých formátů. A narazil při tom i na jeden opravdu záludný oříšek. Není totiž mezera jako mezera. O tom už ale více v dnešní mňamce!

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

Při psaní kódu se můžeme setkat se dvěma extrémy, na které je dobré si dát pozor. Tím prvním je vytváření nesčetného množství dočasných tabulek, které v konečném důsledku vedou k velmi nepřehlednému a dlouhému kódu. Druhým extrémem je pak snaha napsat celou logiku v jednom řádku. Bára vám proto v dnešní mňamce na praktických příkladech ukáže, jak se těmto extrémům můžete vyvarovat. Pomocí SQL klauzule "with" je totiž možné napsat komplexní kód, který je přehledný a snadno čitelný!