Šaty dělají kód aneb Proč je někdy lepší kebab než velbloud | Mňamka #441

Příruček, instruktážních videí, “posledních”, “nejlepších” a “úplných” průvodců stylem kódu je na internetu nepřeberné množství. Spoustu z nich najdete i v knihkupectvích a občas se doma bojím otevřít hrnec, aby z něj nevyskočil týpek s knírkem, a nezačal vyprávět, že “oni tehdy ve Facebooku, Amazonu, Applu, Netflixu nebo Googlu formátovali kód takhle” a že to je “jediný správný způsob”. Já nemám zkušenosti ze žádného z tech gigantů, ale o důležitosti formátování a přehlednosti kódu jsem se přesvědčil na vlastní pěst. Tenhle článek nepíšu, protože bych si myslel, že to umím líp než kluci z Googlu, neplánuju říkat, jak se kód formátuje správně, ale rád bych připomenul, proč je nutné se o tom bavit a co vám může přinést, když nebudete mít žádný standard. On totiž špatný standard může být o něco lepší než žádný.

Jaké je to nemít standard

Lidé, kterým se v kódu objevují oba druhy uvozovek, mají jednu věc společnou s fanoušky muzikálů Janka Ledeckého - nemají standard. Osobně jsem fanouškem dvojitých uvozovek, ale co je nejhorší na světě, je kombinace vícero druhů. To samé platí pro míchání velkých a malých písmen. Zajímalo by mě, kolik kilometrů jsem v životě najezdil myší, sunouc se posuvníkem zpět na začátek osmisetřádkového dokumentu, abych se přesvědčil, jestli se proměnná jmenuje kouzelnaHodnota, KouzelnaHodnota, kouzelna-hodnota nebo kouzelna_hodnota.

Každý moderní programovací jazyk doprovází často i sada směrnic a průvodců, zabývajících se “dobrými praktikami” a návody pro formátování. Pokud máte ambice být v daném jazyce lepší než jeho autoři, můžete si samozřejmě vymyslet vlastní, ale dobrým zvykem bývá následovat právě oficiální směrnice. To, že vám Python programátor vnucuje snake_case, frontend vývojář v kavárně zpoza nejnovějšího Macbooku usrkává organickou filtrovanou kávu a netoleruje nic jiného než camelCase a podsaditý, plešatý muž, který ještě pamatuje, když se Java spouštěla klikou, očekává nabídku v restauraci nadepsanou PascalCasem, je naprosto v pořádku. Důležité je, že každý z nich má svůj standard.

Kód komplexní aplikace se dá zdrcnout na jednu řádku, která bude mít miliony znaků. O tom, že by se to nemělo dělat, se asi nemusíme bavit. Vždycky je dobré mít nastavenou nějakou maximální délku řádky, a to ideálně v takovém rozmezí, aby nedocházelo k jejímu zalamování a k nutnosti posouvání obrazovky.

A ten výsledek je v hruškách?

Oblíbený vtip učitelů matematiky, který tak rádi opakují, když nebohý student zapomene uvést jednotku společně s číselným výsledkem, se často zhmotňuje v kódu, který se nedrží jmenných konvencí. Proměnná s názvem wait_time nám naznačuje, že obsahuje informaci o tom, jak dlouho se má na něco čekat. Bohužel absence jednotky v názvu proměnné nás často vede k tomu, že složitě hledáme funkci, která proměnnou používá, abychom se z její dokumentace přesvědčili, zda se jedná o sekundy, minuty, hodiny nebo, pokud používáte imperiální jednotky, banány čtvereční. Občas se nám stane, že dobrodinec, který funkci psal, tuto jednotku nezdokumentoval, a my jsme nuceni odhadovat vše z kódu. A občas se nám stane, že z historie repozitáře zjistíme, že onen dobrodinec jsme byli my. Celý tento dlouhý a nepříjemný odstavec jsem nikdy nemusel napsat a vy jej číst, kdybychom všichni proměnnou rovnou nazvali např. wait_time_seconds.

Až příliš často nacházím funkce, jejichž názvy začínají verbem get, navzdory tomu, že vrací pole hodnot, a měly by tedy začínat spíše slovesem list nebo iter. Metody, které něco přímo dělají a způsobují, by měly pro dobrou čitelnost obsahovat sloveso v imperativu. Příznaky, lidově známé spíše jako flagy, které svým názvem nedávají jasně najevo, že něco zapínají nebo vypínají, jsou také velkou bolestí v zadku, lidově známou spíše jako pain in the ass. Pole hodnot je vhodné dle konvencí pojmenovávat spíše plurálem.

Tohle všechno může znít jako moje potřeba si vymýšlet zbytečná pravidla, ale kdybych se na každých 100 řádek kódu měl 50krát podívat do dokumentace té které funkce nebo na definici použité proměnné, abych se ujistil, jaký má proměnná typ nebo co mi přesně funkce vrátí, mou práci by to prodloužilo a znepříjemnilo. A práce programátora už sama o sobě umí být dlouhá a nepříjemná. Nutno dodat, že problém s dohledáváním zmíněných informací nám velice usnadňují moderní IDE.

Zavládne chaos

Teď si pojďme ukázat extrémní případ nedodržování jakýchkoliv konvencí. Zkuste se zamyslet, co by mohl následující kód dělat:

Pokud zvolíme pro naše proměnné vhodnější pojmenování, mnohem snadněji poznáme, že hledáme nejbližší číslo od čísla zadaného, které je beze zbytku dělitelné druhým zadaným číslem.

Možná se nejedná o nejlepší příklad. Možná by se i druhý příklad dal napsat mnohem lépe. Možná že moje standardy neodpovídají těm vašim. Já jsem jenom šťastný, že nějaké máte.

Zapomněl jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. Rád to s vámi proberu.

Tomáš

Tomáš Votava
Datový detektiv
Linkedin

Líbí se vám článek? Ochutnejte naše mňamky.

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!