Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Už je to nějaký ten pátek, co jsem tady představoval, o čem je embedded analytika.

Takže, co že je to embedded analytika už víme, ale je to vážně jenom “dashboard vložený do webové stránky”? Jak asi správně tušíte, není to jenom o tom vložit reporty do vašeho webu nebo appky...  

Na co všechno myslet když, chci udělat embedded analytiku? A co vzít v úvahu? Ideální je, jako vždy, sepsat si “use cases” abych věděl, co všechno bude potřeba udělat. Kromě postavení samotného řešení (ETL + vizualizace) to budou hlavně věci týkající se:

  • správy uživatelů
  • přístupu uživatelů (+ samozřejmě bezpečnost)
  • přihlašování uživatelů

Pokud navíc plánujete embedded analytiku zpřístupnit vašim klientům nebo partnerům (čili vlastně tvoříte “data produkt”), budete taky řešit:

  • aktualizace a nasazení změn
  • vývojové prostředí (development)
  • víc variant produktu
  • úpravy na míru (customizace)

Správa Uživatelů

Tady je třeba zamyslet se hlavně nad tím, jaká budou mít uživatelé přistupující k embedovaným dashboardům práva a jak nastavíte omezení. Pokud budou mít například práva vytvářet si vlastní reporty, určitě Vás nemine nastavení “row level security”. Pokud jim dáváte přístup jen ke čtení, asi postačí filtrovat celý dashboard na vybraný filtr přidělený konkrétnímu uživateli. 

Určitě myslete na to, že uživatele budete přidávat a odebírat. Ideálně automatizovaně tak, aby s přístupem do aplikace rovnou získali přístup k dashboardům. Tuhle integraci budete muset asi napsat, případně využít možností pro SSO (single sign-on) jako jsou Okta, Active Directory atd. Je každopádně potřeba počítat s tím, že tohle bude třeba otestovat. Přecijen jde tu i o security.

Aktualizace změn a “life cycle management”

Představte si, že máte produkt, a jeho data distribuujete k uživatelům prostřednictvím embedded analytiky. V takovém případě pak máte “produkční prostředí”, kde určitě nechcete dělat “pokusy”. Proto se připravte na to, že bude potřeba nastavit vývojové a testovací prostředí a postup, kterým se nové změny budou distribuovat “do produkce”. GoodData tomuhle říká “life cycle management” a mají na to moc pěkný tooling. Díky němu můžete dokonce vyrábět různé verze a synchronizovat je do vaší produkce, přičemž nad řešením neztratíte kontrolu a nemusíte systém vymýšlet od znova (kdo taky rád vymýšlí kolo, žejo…).   

Jak je vidět, postavit embedovanou analytiku znamená řešit víc než jen “naklikání dashboardu”... Každé z těch témat by se dalo samozřejmě rozebírat víc do detailů, cílem je ale spíš ukázat, na co nezapomenout.

Co se týče obou zmíněných částí, tak nejdál z dostupných nástrojů jsou za mě v současnosti GoodData, určitě uděláte velkou parádu i s Tableau, ale co se týče pokrytí APIs a toolingu na výše uvedené use cases, GoodData podle mě nemají konkurenci. 

 

V čem stavíte datové produkty? Máte nějakého “jiného favorita”? Co Vám tam vyhovuje? Dejte vědět!

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu. 

Stará dobrá eReFeM

Stará dobrá eReFeM

O RFM segmentaci napsal snad každý, kdo se zabývá datovou analýzou, segmentací zákazníků, využitím dat v marketingu apod. Jeden z nejlepších článků o tom, co to je, jak to funguje a k čemu všemu to může být dobré, najdete v Padákově deníčku - doporučuju, pokud se chcete s metodou lépe seznámit.

Datovej Woodstock 2018

Datovej Woodstock 2018

Před víc jak dvěma lety jsem na blogu psal o tom, jak moc nechodíme na hackathony, ale občas je spolupořádáme. Tentokrát jsme se ale pustili do akce násobně větší. Jak to dopadlo?