Práce s daty

Power BI Bookmarks I. – základní principy | Mňamka #379

Power BI Bookmarks I. – základní principy | Mňamka #379

Chcete si jednoduše přizpůsobit vizuály v Power BI podle svých aktuálních potřeb? Například si stejná data zobrazit v tabulce nebo ve sloupcovém grafu, podle toho, co vám zrovna více vyhovuje? Tak to jste na správném místě. Terka pro vás sepsala krátkou minisérii o záložkách neboli bookmarks, které vám právě takovou interaktivitu reportů v Power BI umožňují. V prvním díle si nejprve osvětlíme základní principy fungování záložek a poté si ukážeme, jak udělat generální úklid okna „selection“.

Extrakce/získávání dat – jak na to? | Mňamka #376

Extrakce/získávání dat – jak na to? | Mňamka #376

V současné době bývá poměrně běžné, že se firemní data nacházejí v mnoha různých nesourodých zdrojích – v CRM a ERP systémech, účetních programech, online inzertních platformách nebo na webových stránkách. Pokud taková data chcete využít pro datovou analytiku, musíte je nejprve extrahovat do vaší databáze či datového skladu. V drtivé většině případů to je proveditelné, potřebujete k tomu ale speciální program, tzv. extraktor. Jak takové programy vlastně fungují a co dělat, pokud potřebujete stahovat data ze stránky, která nemá API? To už se dozvíte v mňamce od Báry!

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Ne každý ve firmě by měl mít přístup úplně ke všem datům. A to ani tam, kde naplno vládne datová demokratizace. Základem dobré bezpečnosti je totiž tzv. princip nejnižších privilegií – nedávejte uživatelům přístup tam, kam ho nepotřebují. Stejně tak je ale potřeba pro klíčové procesy nastavit odpovídající kontrolní mechanismy, které povedou k minimalizaci bezpečnostních rizik. Co dalšího ještě můžete udělat? Verča pro vás popsala 5 důležitých bodů, kterých se společně s našimi klienty při přidělování uživatelských přístupů a práv snažíme držet.

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

O významu čištění dat toho bylo napsáno již poměrně hodně. Zjednodušeně by se to dalo shrnout takto – pokud si neuděláte úklid už na vstupu, budete mít neskutečný bordel i na výstupu. Dnes se proto podíváme, jak ve si Snowflake SQL vyčistit finanční čísla z Google Sheets. Petr vám postupně ukáže, jak by měl vypadat čistící skript pro data různých formátů. A narazil při tom i na jeden opravdu záludný oříšek. Není totiž mezera jako mezera. O tom už ale více v dnešní mňamce!

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Při práci s daty ve vizualizačních nástrojích si velmi často potřebujete porovnat jednotlivá časová období. Zajímají vás např. prodeje tento vs. předchozí rok. V Tableau máte hned několik možností, jak takové period over period srovnání provést. Kterou z nich ale zvolit? Tomáš pro vás sepsal mňamku, ve které vás postupně provede výhodami a nevýhodami standardního řešení v podobě Quick Table Calculation, použití LOOKUP funkce, výpočetně náročnějšího data blendingu a variabilního custom filteru s předdefinovaným obdobím.

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

Při psaní kódu se můžeme setkat se dvěma extrémy, na které je dobré si dát pozor. Tím prvním je vytváření nesčetného množství dočasných tabulek, které v konečném důsledku vedou k velmi nepřehlednému a dlouhému kódu. Druhým extrémem je pak snaha napsat celou logiku v jednom řádku. Bára vám proto v dnešní mňamce na praktických příkladech ukáže, jak se těmto extrémům můžete vyvarovat. Pomocí SQL klauzule "with" je totiž možné napsat komplexní kód, který je přehledný a snadno čitelný!