Práce s daty

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika je skvělá věc. Vidět přehledná data přímo v rámci vašeho CRM, ERP nebo třeba intranetu umožňuje mít aktuální data neustále po ruce a na očích. Už je to nějaký ten pátek, co JT natočil video, kde v kostce embedovanou analytiku představil. Dnes se ponoříme hlouběji. Pojďme se podívat na to, co to znamená „rozjet embedovanou analytiku“ v produkčním prostředí, na co při tom myslet a co vzít v úvahu?

Logika data warehousu a data martu | Mňamka #207

Logika data warehousu a data martu | Mňamka #207

Když začneme řešit data, hned na začátku je fajn položit si základní otázku: v jaké podobě mít svá data uložená tak, abychom je mohli skutečně efektivně používat pro řízení svého byznysu? Jedním z možných řešení je vytvořit tzv. data warehouse, popř. data marts. Co to je? Jaké mají vlastnosti? Co by měli umět? Jaké využíváme přístupy k data warehousingu? Cloud nebo on-premise? Kuba to všechno v kostce sepsal!

Machine learning, modelování, predikce... jsou na ně vaše data připravena? | Mňamka #192

Machine learning, modelování, predikce... jsou na ně vaše data připravena? | Mňamka #192

Firmy jsou často ochotny vynaložit nemalé prostředky na sestavení různých machine learning modelů nebo predikcí. V datech právem vidí konkurenční výhodu. Jenže... jen zlomek těchto modelů je nakonec úspěšně použit. Kde jsou ty pasti, do kterých modely padají? Předchozí analýza dokáže odhalit největší rizika. Na co si posvítit, než se do modelů pustíme? Dostatek kvalitních dat je pomyslný základ, ale zdaleka to nestačí. Bára dala dohromady kompletní přehled, který vychází z její praxe!

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Když se řekne automatizace, vyvolá to v lidech často rozporuplné pocity. Jedni jásají, druzí se začnou pomalu bát o své místo. Je fajn se na to podívat z více úhlů pohledu. Trocha automatizace vám může jak mávnutím kouzelného proutku rozvázat ruce. Představte si, že ty čtyři hodiny, kdy jsou vašimi nerozlučnými parťáky tři klávesy „ctrl“, „céčko“ a „véčko“, můžete věnovat něčemu opravdu smysluplnému! Co si představit pod pojmem automatizace? Jaké jsou její výhody a kam může firmy posunout? Jak celý proces nastavit a jak automatizovat pomocí ETL pipeline? Všechno info zde!

A jak mám teda vybrat tu BI firmu? | Mňamka #186

A jak mám teda vybrat tu BI firmu? | Mňamka #186

Sháníte někoho, kdo nabuší SQL, nebo potřebujete pomoct s architekturou? Chcete postavit komplet řešení a technologie máte koupené, nebo se vám hodí pomocná ruka s výběrem nástrojů? Máte ujasněné požadavky a nebo bude potřeba nejdřív zmapovat potřeby businessu? Nebo prostě jen tušíte, že ty data by Vám fakt mohly pomoct? BI je běh na dlouhou trať, v podstatě se jedná o nikdy nekončící proces. A parťáky na takový projekt je dobré vybírat opravdu pečlivě. Jirka stavbu firemního BI trefně přirovnává ke stavbě domu. Mrkněte, jak dobře vybrat!

Agilní implementace BI - nejlepší způsob, jak na to | Mňamka #183

Agilní implementace BI - nejlepší způsob, jak na to | Mňamka #183

Ptáte se, jaké jsou výhody agilního vývoje BI oproti tradičním rigorózním metodikám? Kdy se naopak tento přístup nemusí vyplatit? Za jakých okolností do toho šlápnout agilně a kdy si to raději rozmyslet? Jaké jsou naše zkušenosti s agilním vývojem BI? Za ty roky už jsme nějaké know-how v této oblasti posbírali a rádi nasdílíme dál!