Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI): Co jsou, jak na ně a pár příkladů k tomu. | Mňamka #59

Máte firmu, vedete oddělení nebo jste na něco najali externistu a potřebujete vědět, jak zadané aktivity fungují? Jasně, jedna z možností je to "vytušit", ale to jde tak možná v malém týmu nebo v malé firmě - a co si budeme povídat - řídit se "pocitem", to není vždy úplně ideální způsob řízení...

Tento článek je docela hojně navštěvovaný, a tak jsem si řekla, že ho rozšířím a dám vám trochu konkrétní příklad, jak na to z pohledu dat. Ale než začneme, tak malé opáčko...

Co je to KPI?

KPIs (KPI) je zkratka anglického originálu pro „key performance indicators“. V češtině se pak překládají jako „klíčové ukazatele výkonnosti“, "klíčové metriky" nebo třeba „výkonové ukazovatele“. Ukazatelů může být spousta a já na pár zajímavých v tomto článku odkážu. Mr. Wiki říká, že je to "pomůcka pro měření výkonnosti, která se běžně používá k měření úspěšnosti aktivity organizace." Já bych řekla, že KPIs jsou indikátory definující zdraví naší firmy. A první pravidlo zní, že by jich nemělo být příliš mnoho. 

Jak je nastavit? - Metoda SMART

Takže víme, co jsou KPIs a teď si pojďme říct, jak je nastavit. Znáte pojem definice cílů podle SMART? Podoba není vždy stejná, občas nějaký přibude nebo časem ubude, základ je ale stále stejný a hlavně platný! Metoda SMART nám může pomoci v různých oblastech - marketingu, projektovém řízení, řízení firmy atd. - za mě je tedy dobré ji aspoň trochu znát :-)

  • Specific (konkrétní) -  Snažte se být co nejvíce konkrétní - čím jednodušší, tím lepší. 
  • Measurable (měřitelný) -  Vyberte si metriky, které je možné měřit, jinak by nebylo možné sledovat, jak se blížíte k cíli.
  • Attainable (dosažitelný) -  Cíle musí být vždy dosažitelné a realistické. Vaše cíle musí být realistické. Dobré je nastavit si nějaké milníky v průběhu, abychom mohli v čas reagovat.
  • Relevant (relevantní) - Vždy si položte otázku, jak vám vybrané KPIs ve finále pomůže. Aby se pak nestalo, že sledujete něco, co vám ve výsledku vůbec nepomůže. 
  • Time-bound (časově omezený) - Zasaďte KPI do časového rámce - Jde o sezónní záležitost? Prodej nového výrobku na trhu? Bavíme se časovém období měsíce nebo roku?

A co na to Business Intelligence?

"Společnost se stává tím, co měří."  Přiznám se, že už ani nevím, kde jsem tuto větu poprvé slyšela, ale používám ji celkem často. Takže - první otázka v každé firmě by měla znít:

  • Čeho hodlám dosáhnout (součást BI strategie)? 
  • Jaké chování sleduji? 
  • Jaká důležitá metrika naplňuje moje cíle? 
  • Chceme KPI sledovat v absolutních číslech, v procentech, min, max, průměr, ...?

Např. Zajímá nás sledovat částka z prodejů nebo počet prodaných produktů? 

Nechcete ztrácet čas a začít data řešit hned? Vyplňte formulář!

Pokud byste chtěli konkrétní postup, mohl by vypadat takto: 

  1. Vypište si metriky, které vaše oddělení (firma)sleduje, nebo by chtěla sledovat.
  2. Označte ty, které považujete za důležité. 
  3. Zapište si, jaké chování chcete ve spojitosti s touto metrikou podpořit.
  4. Vytvořte metriku, která bude toto chování podporovat.

Např.:

  • data - prodeje jablek
  • chtěný výstup - sledování jednotlivých druhů, jak se jim v prodeji daří
  • metrika - #počet prodejů odrůda 1, 2, 3 + #%oproti předchozímu měsíci

Eva

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Eva Hankusová
detektiv nových příležitostí
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

Proč se vyplatí recyklovat metriky v MAQL? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o dotazovacím jazyku MAQL od Péti. V minulém díle jsme si osvětlili základní rozdíl mezi SQL a MAQL a dnes se zaměříme na výhody metrik vytvořených pomocí MAQL a jejich recyklaci. Funguje to přitom podobně jako v případě klasické recyklace surovin. Pokud ji dělat nebudete, ušetříte si možná půl minutky práce, v budoucnu se vám to ale může velmi nepříjemně vrátit. Tak se na to pojďte podívat!