STK | Mňamka #289

A kdypak jste byli posledně na STK? 


Čtete správně i v rámci business intelligence (BI) je třeba řešit StK. Na mysli však nemějte, jako u motorových vozidel, návštěvu stanice technické kontroly (STK), ale tvorbu či revizi strategie a koncepce (Stk).

Úvodem

Strategie a koncepce je důležitým bodem každého BI řešení, jelikož díky funkčnímu strategickému plánu dokážeme jasně udat nastávající kroky k dosažení požadovaného cíle. Z našich zkušeností nejvíce strategii a koncepci BI řeší středně velké a velké firmy, jejichž datová maturita již není na samém počátku a jejich business již nabyl určité robustnosti, avšak samotné BI nepřináší očekávané výsledky či nefunguje dle představ byznysu.

 

V hlavě vám už nejspíš vyvstalo spousta otázek:

  • Co je strategie a koncepce business intelligence (StK BI)? 
  • Jak se vytváří StK BI?
  • Jaké jsou benefity StK BI?
  • Jak dlouho trvá udělat StK BI?
  • Jak poznám, že je firma zralá na StKčko?
 

V následujících odstavcích se pokusím stručně odpovědět na všechny tyto otázky.

Co je strategie a koncepce BI?

Strategie BI je dlouhodobý plán činností zaměřený na dosažení vytyčeného cíle v rámci BI. Cílem BI strategie je definovat význam, chápání, potřeby, cíle a činnosti pro efektivní dodání BI služeb v konkrétní organizaci pro dosahování jejich operativních, taktických a strategických cílů. 

Takže zjednodušeně, strategie BI je kuchařka, která nám říká, co a jak máme dělat, aby nám to naše BI šlapalo jak hodinky a naplno podporovalo byznys.

Koncepci lze jednoduše definovat jako schválený postup a cíl. 

Jak se vytváří StK BI?

 

Ke každému cíli vede více cest. A tak to platí i pro vytvoření strategie a koncepce. Naše metodika se opírá o dlouholeté zkušenosti z BI projektů našich klientů, několika úspěšně vytvořených StKáček a všeobecně známých prostupů a praktik. 

 

Jelikož celá metodika je popsána desítkami stran textu, obrázků a různých diagramů, pokusím se shrnout jen to nejdůležitější a zajisté mi k tomu pomůže i obrázek níže, který popisuje jednotlivé části metodiky pro návrh StK.

Části metodiky pro návrh koncepce a strategie BI, zdroj: BizzTreat s.r.o.

Celá metodika se skládá z několik dílčích částí, které na sebe sekvenčně navazují. K úspěšnému návrhu strategie a koncepce je zapotřebí absolvovat všechny části metodiky v daném pořadí, díky čemuž je v první fázi získán kompletní přehled o struktuře firmy, požadavcích jednotlivých business oddělení (včetně BI/IT týmu) a datových zdrojích. 

Na základě analýzy těchto zjištění započne tvorba logické (jak vše bude uspořádáno, abychom byly v souladu s požadavky byznysu) a aplikačně/technologické (jaké aplikace a technologie budou použity a jaké relace mezi nimi budou, abychom dosáhli cíle) architektury. V neposlední řadě je vytvořen dokument popisující celou strategii a koncepci včetně implementačního plánu pro budoucí tvorbu celého řešení.

Jaké jsou benefity StK BI?

Strategie a koncepce vám dává odpovědi a kotví zásadní předpoklady pro fungování a dosažení cílů v rámci celofiremního BI řešení. 

Odpovídá například na těchto pár vybraných otázek:

  • Co budeme v rámci BI řešit a v jakém pořadí (priority)? Jaké odpovědi potřebujeme? Jak dlouho to bude trvat?
  • Jaké k tomu budeme potřebovat datové zdroje a jaké jsou jejich charakteristiky?
  • Jak budou data členěna v rámci celého datového řešení? Jak docílíme, že se data dostanou z bodu A do bodu B a mezitím projdou celou řadou transformací?
  • Jak bude řešena distribuce dat? Např. kde budou data uložena pro vizualizační nástroj (GoodData, Tableau, PowerBi)?
  • Jak bude řešen data user management (přístup uživatelů k datům, dashboardům, reportům, různé role)?
  • Jaké k tomu budeme potřebovat technologie a softwarové aplikace? Podle jakých kritérií byly vybrány právě tyto technologie a aplikace? Je zaručen nejlepší poměr kvalita vs. výkon za stanovených předpokladů, přes které nejede vlak?

Existuje spousta dalších otázek a předpokladů, které se definují v rámci úvodních schůzek a na které StK hledá a zpravidla najde odpovědi.

Jak dlouho to trvá udělat StK BI?

StK trvá vytvořit zpravidla 1-2 měsíce v závislosti na velikosti firmy a časových možnostech businessu, který v celém procesu počátečních analýz hraje velkou roli.

Jak poznám, že je firma zralá na StKčko?

Indikátory toho, zda je firma zralá na StK BI je několik. Vybral jsem pro vás několik základních otázek, které doporučuji si čas od času položit:

  • Dává nám BI jasné odpovědi na otázky byznysu? 
  • Můžeme se na tyto odpovědi spolehnout? Jaké jsou statistiky využívání dashboardů - kouká na ně vůbec někdo?
  • Jak dlouho trvá než tyto odpovědi dostaneme? Stihneme včas zareagovat nebo už je pozdě?
  • Máme jednotné místo pravdy a věříme číslům v BI nebo na poradě stále dokola řešíme, jaký tým má správná čísla?
  • Jsou naše BI technologie a aplikace spolehlivé, uživatelsky přívětivé a za rozumné peníze?

Pokud jste si na většinu z těchto otázek odpověděli ANO, tak se není čeho bát a můžete “vesele brázdit dál datové dálnice”. Pokud ne, dojeďte si na StK. ;)

A jak to vypadá právě u vás? Máte u vás ve firmě StK BI? Potřebovali by jste zajet na StK nebo je vaše BI flotila v perfektní kondici?

Zapomněl jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. Rád to s vámi proberu.

Patrik

Patrik Samko
Datový detektiv
Linkedin

Líbí se vám článek? Ochutnejte naše mňamky.

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!