Účetní předvaha není rocket science | Mňamka #88

Možná to znáte … sedíte v zasedačce a člověk, který Vám byl doporučen jako ten správný člověk se Vás snaží přesvědčit, že to nejde spočítat, nebo je to příliš složitý, případně ty data nejsou potřeba denně a tak podobně. No a vy si říkáte, že to přece není možný. Že není možný nespočítat, nebo nějak nevymyslet... 

Ne, není to možný. Teda zatím se nám nestalo, že by to nebylo možný nevymyslet, nespočítat... 

Tvrzení, že data nejsou potřeba denně nechám stranou někdy na příště a zaměřím se na ty první dvě tvrzení, nebo konkrétně na tvrzení je to příliš složitý (a proto to nejde spočítat). 

Vybavuju si naprosto přesně, kdy jsem to slyšel...

Začalo to celkem nevinně. Jak už to bývá, na začátku byla otázka “...a máte denní přehled nad účetnictvím / fin. výsledky firmy?” Odpověď? Nějaký ano … ale … třeba v lednu musíme vždycky 3 týdny čekat, než se data přehodí na nový účetní rok. Aha. Moment. Co? A proč? … No … prý to jinak nejde, říkali. Aha. Hm. A mohli bychom to probrat s někým kdo to říkal? Asi jo … o pár dní později jsem slyšel tu památnou hlášku, že “je to moc složitý”. 

Data z účetnictví, že by byla moc složitá? Nejsou tam náhodou položky účetních dokladů, účty, nějaká střediska a potom MD (= má dáti) a DAL? No jasně, že jsou … ale pokud potřebujete vypouštět mlhu kolem toho, co děláte tak nemůžete jen tak akceptovat, že to raketová věda není. Radši se vymluvíte. Třeba, že “je tam moc tabulek”, “nedá se v tom vyznat” a “neexistuje jasný schéma” … případně “se to pořád mění” … tak určitě ... ;) 

Tak za prvé … schéma skoro vždycky existuje, nebo existuje někdo, kdo to zná. 

Za druhý ...  těch tabulek moc nebývá viz předchozí bod. 

Za třetí … účetní systémy jsou defakto vždycky stejný. Ono se tam fakt totiž nedá moc vymyslet nějaká věda nebo inovace, když je všechno jasně popsaný ze zákona. 

A jak navíc říká Rado - tam se přece furt sčítá. 

Jo a jak to dopadlo? No nakonec jsme se dostali k dalšímu člověku, místní “mág přes ERP”, který potvrdil, že “to opravdu není nic složitýho”, schéma popsal, dotazy zodpověděl. Měli jsme data. A mohli “začít sčítat”. Zlomili jsme to. Skvělý! 

Co z toho plyne?  

Chtějte vždycky přístup přímo do zdrojových dat. Bez filtru (lidského) a bez API (pokud možno).

Nenechte se zmást a odradit, i když jste v tom třeba noví. Neznamená to, že nemáte pravdu. 

Ne. Spočítat MD a DAL a zobrazit finanční předvahu není raketová věda. Ale má to obří hodnotu pro controlling/finance. Navíc když jsou data denně aktualizovaná.

Naučte se základy účetnictví!

Na závěr tip pro začínajicí nebo aspirující datové detektivy. Naučte se základy účetnictví! Nemusíte umět zaúčtovat papír do tiskárny. Pochopte základní strukturu, analytické účty a smysl manažerské výsledovky. Nejen, že oslníte svého CFO nebo zákazníka. Hlavně - vyznáte se v datech, nenecháte se napálit a vytvoříte mnohem, mnohem větší přidanou hodnotu.   


Z cyklu Ze života datového detektiva … aneb co jsme už potkali, viděli, zažili a slyšeli …

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu. 

Stará dobrá eReFeM

Stará dobrá eReFeM

O RFM segmentaci napsal snad každý, kdo se zabývá datovou analýzou, segmentací zákazníků, využitím dat v marketingu apod. Jeden z nejlepších článků o tom, co to je, jak to funguje a k čemu všemu to může být dobré, najdete v Padákově deníčku - doporučuju, pokud se chcete s metodou lépe seznámit.

Datovej Woodstock 2018

Datovej Woodstock 2018

Před víc jak dvěma lety jsem na blogu psal o tom, jak moc nechodíme na hackathony, ale občas je spolupořádáme. Tentokrát jsme se ale pustili do akce násobně větší. Jak to dopadlo?