Data & Business

Ze života datového detektiva I. - Průvodce světem dat | Mňamka #240

Ze života datového detektiva I. - Průvodce světem dat | Mňamka #240

Hodně často kolem sebe slýcháme otázku: a co že vy teda děláte? První díl z celkem čtyř o tom, jak datový detektiv funguje v každodenním životě. Naše práce je opravdu hodně komplexní a musíme zdatně propojovat analytické a businessové skills. Začneme tím, jak probíhá náš první kontakt se zákazníkem! Datový detektiv je totiž také obchoďák a accounťák. Eva a Rado vám umožní nahlédnout do svých běžných pracovních dnů. Co dělají? Jak probíhají první jednání s budoucími zákazníky a co je na tom baví?

Základy vizualizace dat | Mňamka #231

Základy vizualizace dat | Mňamka #231

Jste na začátku. Díváte se do tabulky plné čísel a jednotlivé sloupce vzájemně splývají. Než se dostanete na konec řádku, ztrácíte přehled o jeho začátku a opačně. Co ta čísla vlastně znamenají a jak se v nich vyznat? Přehledná vizualizace zní jako plán. Jenže jak na to? Kde začít? Shrnuli jsme pro vás pár základních kroků, které vám poradí, jak na to.

Pay as you go vs. FTFP| Mňamka #216

Pay as you go vs. FTFP| Mňamka #216

Pay as you go nebo Fixed Time Fixed Price? Při rozhodování se určitě vyplatí zvážit nejen velikost a dopady rizik, ale také charakter projektu, očekávané výstupy nebo prostředí, ve kterém má projekt probíhat. Každý z těchto přístupů má své výhody a nevýhody pro obě strany. Pojďme se podívat na to, kdy je vhodnější použít kterou strategii a na co dát pozor.

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika vol. 2 | Mňamka #213

Embedovaná analytika je skvělá věc. Vidět přehledná data přímo v rámci vašeho CRM, ERP nebo třeba intranetu umožňuje mít aktuální data neustále po ruce a na očích. Už je to nějaký ten pátek, co JT natočil video, kde v kostce embedovanou analytiku představil. Dnes se ponoříme hlouběji. Pojďme se podívat na to, co to znamená „rozjet embedovanou analytiku“ v produkčním prostředí, na co při tom myslet a co vzít v úvahu?

Logika data warehousu a data martu | Mňamka #207

Logika data warehousu a data martu | Mňamka #207

Když začneme řešit data, hned na začátku je fajn položit si základní otázku: v jaké podobě mít svá data uložená tak, abychom je mohli skutečně efektivně používat pro řízení svého byznysu? Jedním z možných řešení je vytvořit tzv. data warehouse, popř. data marts. Co to je? Jaké mají vlastnosti? Co by měli umět? Jaké využíváme přístupy k data warehousingu? Cloud nebo on-premise? Kuba to všechno v kostce sepsal!

Desatero pro tvorbu dashboardů | Mňamka #204

Desatero pro tvorbu dashboardů | Mňamka #204

Univerzální návod, jak dát dohromady kvalitní dashboard, asi neexistuje. Každopádně náš cíl je vždy stejný: dashboard, který bude konzument s radostí a pravidelně využívat. Jenže jak na to? Máme tu desatero pro tvorbu dashboardů! Na co se zaměřit a čeho se vyvarovat? A jaký je ten první krok, kterým to celé odstartovat? Know-how zkušeného datového detektiva k nezaplacení!