Rychlé zkoumání dat s Count.co | Mňamka #271

Pokud narážíte na otázky a problémy typu:

  • Jak rychle prozkoumat data (například v novém projektu)?

  • Jak líbivě prezentovat data klientovi, když klient může mít průběžné otázky?

  • Jak nasdílet snadno upravitelné vizuály z dat?

Pak je tu pro vás Count.co! Do jednoho produktu, který si otevřete v internetovém prohlížeči, je zahrnuto:

  • Analytický zápisník

  • SQL vývojové prostředí

  • Datovou vizualizační platformu

Těžiště činnosti v Count.co se odehrává v zápisníku (notebook), což je současně vizualizační "dashboard" a současně i "konzole" pro spouštění skriptů. K práci se zápisníkem vám postačí (dle konkrétní potřeby) klidně i základní SQL. Samotné prostředí je velice intuitivní. Výsledný zápisník lze snadno sdílet a prezentovat.

V zápisníku pracujeme s jednotlivými bloky. Ty jsou do určité míry předpřipravené a do určité míry konfigurovatelné. Bloky mohou být různého typu (text včetně proměnných, spustitelné skripty, konfigurovatelné grafy, obrázky, video, ...). Tyto oddíly se dají přidávat, přesouvat, duplikovat, přímo se na ně odkazovat či základně upravovat.

V pohledu na zápisník lze v levém sloupci vidět strukturu datového zdroje, všech tabulek a jejich sloupců. Nad každým sloupcem lze zobrazit základní statistiku, rozložení hodnot či počet unikátních hodnot. Pro datové bloky se ve speciální sekci zobrazují všechny použité metriky, dimenze a nápočty.

Co se týče cenové politiky, Count.co ve své free verzi umožňuje jedno databázové připojení, omezené možnosti spolupráce a sdílení. Pro základní analýzu dat a jejich přímou prezentaci volná verze postačuje. Další funkce (publikování zápisníku, práce s oprávněními a většími projekty) pak jsou v placené verzi, která je od 29 dolarů za uživatele a měsíc.

Pojďme si to ukázat!

Count.co se napojí na BigQuery, Snowflake, PostgreSQL, Redshift a další. Napojení na datový zdroj je otázka pár kliknutí:

Vytvoření nového zápisníku je opět otázka jednoho kliknutí. Zápisník je přichystaný s prvním blokem pro kód. Tento skript je možné opakovaně spustit. Výsledek je možné přepínat mezi vizuálem a datovou tabulkou. Je možné jej stáhnout ve formátu CSV. V levé části obrazovky je zobrazena napojená a vytvořená datová struktura. Vpravo jsou pak vidět možnosti pro práci s jednotlivými bloky.

Při psaní skriptů nástroj napovídá:

V levém sloupci si můžeme stisknutím očička zobrazit základní náhled sloupce. V ukázkovém případě jsou jednotlivé hodnoty automaticky roztříděné do kohort.

Pro vytvoření bloku s grafem nejdříve napište SQL dotaz pro získání dat. Po jeho spuštění klikněte na Expand. Zobrazí se větší okno, ve kterém je možné si graf nad daty upravit. Je možné konfigurovat typ grafu a datových řad, osy, barvy, popisky atd.

Shrnutí

Pokud potřebujete získat rychle přehled nad daty nebo pokud potřebujete udělat interaktivní prezentaci, Count.co je podle mého názoru skvělým pomocníkem. Napojení datového zdroje je otázka několika kliknutí, stejně tak i vytvoření dotazů nad daty a základních grafů. Pro základní použití je nástroj zdarma a nabízí příjemný kompromis mezi užitečností a stále jednoduchou použitelností.

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Michal Donát
datový detektiv
LinkedIn

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!