Data & Business

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform. Tento superhrdina správy infrastruktury je skvělý pomocník, bez kterého bychom se v BizzTreatu už jen stěží obešli. S jeho pomocí totiž můžete konzistentním a automatizovaným způsobem definovat jednotlivé součásti vaší infrastruktury a zcela se tak vyhnout chaosu ručních aktualizací a škálovacích bitev. V dnešní mňamce od Michala si na zjednodušeném příkladu vytvoření nového virtuálního počítače v cloudu ukážeme, jak Terraform v praxi vlastně funguje!

BI je o lidech (ne o datech) | Mňamka #418

BI je o lidech (ne o datech) | Mňamka #418

Co má společného firma s lidským zdravím? Více, než si možná myslíte! Pokud chcete, aby vaše firma prosperovala, musíte se prakticky neustále starat o její zdraví. Jinak se vám může stát, že se dostaví velké problémy a v takové situaci už pravděpodobně bude na stanovování diagnózy pozdě. Proto na nic nečekejte, vyhrňte si rukávy a pusťte se do práce. I když si totiž najmete ty nejlepší poradce, samotná exekuce je v konečném důsledku vždy jen a jen na vás. Podívejte se ale, jak vám v péči o firemní zdraví mohou pomoci data!

Power BI Bookmarks III. – možnosti a limitace využití | Mňamka #409

Power BI Bookmarks III. – možnosti a limitace využití | Mňamka #409

Kdy záložky používat a kdy raději zvolit jiné možnosti vizualizace? Máme tady poslední díl naší krátké minisérie „Power BI Bookmarks“ od Terky. V předchozích částech jsme si názorně ukázali, že záložky jsou skvělým nástrojem, když na report potřebujete vtěsnat více vizuálů a zároveň zachovat jeho přehlednost. I to má ale svoje limity. Dnes si proto posvítíme na jeden alternativní nástroj – parametry polí. Využití parametrů je totiž v mnoha případech jednodušší, rychlejší, a hlavně méně náročné na paměť vašeho systému. Pojďme se na to podívat!

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Excel může být dobrým pomocníkem pro rychlé analýzy, pro řízení středních a velkých firem se už však dávno nehodí. Pokud jste v něm někdy zkoušeli otevřít opravdu velký soubor se spoustou záznamů, asi moc dobře víte, o čem mluvíme. Není to ale zdaleka jen o promrhaném času, ve velké firmě vás totiž takové „excelování“ může stát i pěknou fůru peněz. Jak velkou? To už se dozvíte v dnešní mňamce, ve které pro vás Patrik sepsal největší bolístky řešení dat v Excelu!

Power BI Bookmarks II. – tvorba filtrovacího panelu | Mňamka #385

Power BI Bookmarks II. – tvorba filtrovacího panelu | Mňamka #385

Jak si v Power BI vytvořit záložky? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o záložkách od Terky. V minulém díle jsme si udělali generální úklid v sekci Selection a dnes už se tak konečně můžeme pustit do samotné tvorby záložek. Vše si přitom demonstrujeme pěkně krok po kroku na jednoduchém příkladu tvorby filtrovacího panelu, který se na stránce zobrazí při stisku ikony filtru. Další praktické příklady si pak ukážeme v závěrečném díle našeho průvodce po záložkách, kde se zároveň podíváme i na jejich limity a omezení. Tak jdeme na to!

Code review – proč jej děláme a proč je důležité? | Mňamka #382

Code review – proč jej děláme a proč je důležité? | Mňamka #382

Pro někoho je code review neboli kontrola změn kódu zbytečnost, která jen zpomaluje práci na projektu. Pro nás je to ale základní součást firemních good practices. Jedině tak si totiž můžeme být jisti, že se do produkčního kódu nedostanou chyby. Správně nastavený proces code review vedle toho ale také podporuje týmovou spolupráci a zastupitelnost na projektech. I sebelepší kód vám je totiž k ničemu, když mu rozumí jen jediný člověk. Podívejte se proto, jak takové code review v BizzTreat vypadá!