Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform je nástroj, který umožňuje spravovat infrastrukturu. Pomocí Terraformu můžete konzistentním a automatizovaným způsobem definovat součásti infrastruktury, jako jsou servery, databáze a sítě. Jednou z klíčových výhod použití Terraformu je, že umožňuje definovat infrastrukturu jako kód, což znamená, že můžete ukládat konfigurační soubory do systémů pro správu verzí, jako je Git, a sledovat změny v průběhu času. Díky tomu lze snadno zjistit, jak se vaše infrastruktura vyvíjela, a snáze řešit problémy. To usnadňuje její správu, nasazování změn a škálování zdrojů podle potřeby.

Ve zkratce si povíme, jak Terraform vlastně funguje:

  1. Definujte svou infrastrukturu: Pomocí Terraformu napíšete kód, který definuje součásti infrastruktury a jejich vzájemné interakce. Tento kód je uložen v konfiguračních souborech, které můžete řídit podle verzí a sdílet s ostatními.
  2. Naplánujte změny: Před provedením jakýchkoli změn v infrastruktuře vám Terraform vygeneruje plán, který vám ukáže, co se stane. To vám pomůže vyhnout se neočekávaným změnám a chybám.
  3. Aplikujte změny: Když jste připraveni provést změny, spustíte jediný příkaz, kterým změny aplikujete. Terraform automaticky provede potřebné aktualizace součástí vaší infrastruktury a zajistí, že vše bude aktuální.
  4. Správa stavu: Terraform sleduje aktuální stav vaší infrastruktury, takže ví, jaké změny je třeba provést. To usnadňuje správu infrastruktury v průběhu času a zabraňuje odklonu.

Podívejme se na velmi zjednodušený příklad (nebere v potaz například autentizaci s cloudovým providerem), abychom viděli, jak Terraform funguje v praxi. Řekněme, že chcete v cloudu vytvořit nový virtuální počítač, napsali byste tedy následující kód:

Tento kód říká Terraformu, aby použil poskytovatele AWS (Amazon Web Services) a vytvořil nový virtuální stroj pomocí zadaného obrazu stroje Amazon (AMI) a typu instance. Když spustíte terraform apply, Terraform vytvoří virtuální stroj za vás.

Terraform je takovým superhrdinou správy infrastruktury, který bojuje proti chaosu ručních aktualizací a škálovacím bitvám. Díky svému konzistentnímu a automatizovanému přístupu k definování součástí infrastruktury je Terraform věrný pomocník, se kterým je správa infrastruktury hračka. Takže ať už se správou infrastruktury teprve začínáte, nebo hledáte efektivnější způsob, jak zvládnout své současné nastavení, Terraform chcete mít na své straně. My v Bizztreatu bychom se bez něj už neobešli.

Zapomněl jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. Rád to s vámi proberu.

Michal

Michal Král
Datový detektiv
Linkedin

Líbí se vám článek? Ochutnejte naše mňamky.

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!