Mapová vizualizace a kontext | Mňamka #81

S technologickým pokrokem celého světa roste množství dat. Většina lidí má dnes u sebe chytrý telefon, používá aplikace, nakupuje online, jezdí autem, platí kartou… zkrátka za sebou nechává strašnou spoustu dat, které nesou lokační informaci a říkají si o zpracování a využití pro optimalizaci nebo expanzi našeho businessu.  

Většina Business Intelligence nástrojů nedokáže zasadit data do lokačního kontextu a neumožňují spojení několika  typů dat. Proto vznikla platforma CleverMaps, která umožňuje jednoduše zobrazovat a analyzovat data přímo na mapovém podkladu. Podporuje tím taktické a strategické rozhodování kde záleží na lokačním aspektu.

K čemu je dobrá location intelligence?

Pojďme si ukázat využití na platformě CleverMaps na Indexu expozice. Index expozice je kombinace mnoha důležitých parametrů, které hodnotí atraktivitu dané lokality pomocí heatmapy nebo dotmapy. Mezi parametry patří body zájmu v dané oblasti (bankomaty, zastávky hromadné dopravy, nákupní střediska, nemocnice, školy atd.), hustota dopravy a hlavně pohyb lidí. Dokážeme díky němu zhodnotit vhodnou lokalitu například pro expanzi našeho businessu.

Řekněme, že jsme velká banka a hledáme umístění pro novou pobočku v ČR. Praha se jeví jako vhodné místo pro další expanzi. Na obrázku níže si můžete všimnout zelených a oranžových bodů, které zobrazují naše stávající pobočky. Na základě toho můžeme zvolit vhodnou lokalitu pro novou pobočku, která nebude parazitovat na žádné ze stávajících poboček.

Potvrdili jsme si, že Praha je vhodné město pro otevření nové pobočky. Hodnotili jsme index expozice a vidíme, že se v Praze další pobočka uživí. Nyní se zaměříme na cílenější vyhledávání, kde budeme hledat městské části s nejvyšším indexem expozice. Se zpřísněním kritérií vyhledávání se začínáme dostávat k lokalitám, které vypadají ideálně pro naší expanzi.

Ještě lepších a přesnějších výsledků můžeme docílit přizpůsobením filtrů, abychom si byli stoprocentně jistí, že žádná lepší lokalita pro naši expanzi neexistuje.

CleverMaps umožňuje celou řadu dalších funkcí a možností využití, ale o tom až příště. 

Pro bližší pochopení indexu expozice jsme vytvořili demo s fiktivními daty. Můžete se zaregistrovat a zdarma demo vyzkoušet.

Barbora Hinnerova
z partnerské firmy CleverMaps
LinkedIn

Jaká je Vaše komfortní zóna BI ve firmě? | Mňamka #25

Jaká je Vaše komfortní zóna BI ve firmě? | Mňamka #25

Zavedení BI ve firmě obvykle znamená něco, co se bez nadsázky dá nazvat vystoupením z komfortní zóny. Proč tomu tak je? Jste na to připraveni? Tento článek Vás může v mnohém inspirovat a navíc si můžete sami vyzkoušet kvíz, jak na tom jste.

Základní datové typy | Mňamka #41

Základní datové typy | Mňamka #41

Datové typy. Jeden ze základních stavebních kamenů datové analytiky a programování vůbec. Správná klasifikace datového typu nám ulehčí spoustu budoucích troubles. Tak se na to pojďme podívat. A jak už je zvykem, přidali jsme i pár zajímavých odkazů s problematikou.

Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI): Co jsou, jak na ně a pár příkladů k tomu. | Mňamka #59

Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI): Co jsou, jak na ně a pár příkladů k tomu. | Mňamka #59

Mr. Wiki říká, že KPI je "pomůcka pro měření výkonnosti, která se běžně používá k měření úspěšnosti aktivity organizace." Já bych řekla, že KPIs jsou indikátory definující zdraví naší firmy. Jak je nastavit, aby nám to k něčemu bylo? A dokážete nějaké vyjmenovat?