Jaký je rozdíl mezi Business Intelligence a Location Intelligence? | Mňamka: #138

Všude samá inteligence. Kdo se má vyznat v tom, k čemu je která inteligence dobrá. V tomto článku si vysvětlíme k čemu je Location Intelligence, čím se liší od Business Intelligence a proč by vás měla zajímat.

Přibližně 80 % všech dat, která jsme dnes schopni sbírat obsahuje informaci o poloze a téměř všechny společnosti mají lokační data o svých zákaznících, pobočkách, kancelářích, služebních automobilech a dokonce i o svých konkurentech. Tím, že máme v datech informaci o poloze, jsme shopni si je zobrazit na mapě. Zobrazováním na mapách to ale nekončí. Location Intelligence posouvá možnosti prostorové analytiky ještě dál a umožňuje nám nacházet spojitosti mezi daty a získávat tzv. insighty pro řešení specifických problémů.

Není vlastně Location Intelligence to samé jako Business Intelligence? Ano i ne. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly mezi těmito dvěma disciplínami a na to, jak se Business Intelligence a Location Intelligence mohou vzájemně doplňovat. Na reálném příkladu si ukážeme, jak to funguje. Pro demonstraci rozdílů mezi Business Intelligence a Location Intelligence jsme vybrali jeden nástroj z každého týmu. Tableau zastupuje Business Intelligence a CleverMaps Location Intelligence.

Ukázkovým projektem jsou dopravní nehody v USA.

Business Intelligence: Mějte čísla pod kontrolou

Dataset o dopravních nehodách byl k dispozici pro celé USA. Tableau je nástroj, jehož předností je zobrazování dat v grafech jakéhokoliv typu, barvy a tvaru, na které si jen vzpomenete. Umožňuje nám vytváření vlastních přehledů pro snadnou orientaci v číslech.  Jednoduše zjistíte, kolik nehod se v jednotlivých oblastech stalo. Je to výborný nástroj pro reporting a statistické účely.

A co když ho chceme použít pro byznys? Představte si, že máte síť obchodů a chcete vyhodnotit její výkon. Nástroje Business Intelligence, jako je Tableau, vám poskytnou přehled a vyhodnocení toho, co se stalo v minulosti, což vám pomůže odhadnout budoucí vývoj.

Ale stačí to? Co když chceme přijmout určitá opatření? Co kdybychom chtěli podniknout určité kroky k prevenci dopravních nehod v konkrétní oblasti? V tom případě musíme získat více informací o místech, kde se nehody stávají častěji a získat souvislosti o okolí, abychom dokázali identifikovat problém, který nehody způsobuje. A v tom nám pomůže Location Intelligence.

Location Intelligence: Najděte souvislosti mezi daty

V některých místech se děje více nehod než v jiných. Může to být kvůli matoucí křižovatce, špatně umístěným dopravním značkám nebo ostré zatáčce. Business Intelligence nástroje, jako je Tableau, nám sice dokáží zobrazit data na mapě, ale pro efektivní analýzu problematických oblastí budeme muset sáhnout po Location Intelligence.

Podívejme se, jak se dá k Location Intelligence přistupovat při použití platformy CleverMaps.  Představme si, že je naší misí prevence dopravních nehod v San Franciscu. Z Tableau víme, kolik nehod je celkem v celém městě, čtvrti nebo ulici, ale nemáme přehled o tom, kde se přesně staly a co mohlo být jejich příčinou.

Použitý dataset obsahuje souřadnice umístění jednotlivých nehod. Do CleverMaps jsme si nahráli i dataset silniční sítě, které jsme následně rozdělili na úseky po cca 250 metrech. Tím pádem můžeme jednotlivé nehody přiřadit na jednotlivé silniční úseky a rovnou zjistit, které úseky jsou na nehody nejnáchylnější. Dataset také obsahuje typ každé silnice, můžeme tedy jednoduše určit, na kterém typu silnice se v průběhu času stane nejvíce nehod.

Některé z Location Intelligence nástrojů (například CleverMaps) nám umožňují změnit mapový podklad na satelitní zobrazení a prozkoumat problematický úsek ve větším detailu a odhadnout, co může problém způsobovat. Pokud nám nestačí satelitní snímek, stačí klik pravým tlačítkem a dostaneme se do Google Street View.

Tím ale sranda nekončí. Location Intelligence v CleverMaps nám umožňuje snadno kombinovat více datových sad pro získání souvislostí mezi daty. Díky tomu můžeme dopodrobna analyzovat veškeré aspekty dopravních nehod přímo na mapě.

Každý přístup má svůj účel

Pojďme si to shrnout. Business Intelligence a Location Intelligence mají své místo v dnešní analytice a mohou být přínosem jak pro územní plánování, tak pro byznys. Business Intelligence je skvělá pro reporting i statistiku a dává nám jasný přehled o našem podnikání pomocí krásných grafů a tabulek. Pokud ale v našem rozhodování hraje důležitou roli i umístění, například při hledání nového místa pro pobočku, tak je dobrý nápad vsadit na Location Intelligence.

Používáte již nějaké nástroje Business Intelligence, ale cítíte také potřebu Location Intelligence? Super! Protože nástroje zmíněné v tomto článku (Tableau a CleverMaps) tvoří skvělý tým. CleverMaps můžete jednoduše embedovat do Tableau a naopak.

Líbil se vám článek a máte otázku? Napište mi

Barbora Hinnerova
z partnerské firmy CleverMaps
LinkedIn

Jaká je Vaše komfortní zóna BI ve firmě? | Mňamka #25

Jaká je Vaše komfortní zóna BI ve firmě? | Mňamka #25

Zavedení BI ve firmě obvykle znamená něco, co se bez nadsázky dá nazvat vystoupením z komfortní zóny. Proč tomu tak je? Jste na to připraveni? Tento článek Vás může v mnohém inspirovat a navíc si můžete sami vyzkoušet kvíz, jak na tom jste.

Základní datové typy | Mňamka #41

Základní datové typy | Mňamka #41

Datové typy. Jeden ze základních stavebních kamenů datové analytiky a programování vůbec. Správná klasifikace datového typu nám ulehčí spoustu budoucích troubles. Tak se na to pojďme podívat. A jak už je zvykem, přidali jsme i pár zajímavých odkazů s problematikou.

Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI): Co jsou, jak na ně a pár příkladů k tomu. | Mňamka #59

Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI): Co jsou, jak na ně a pár příkladů k tomu. | Mňamka #59

Mr. Wiki říká, že KPI je "pomůcka pro měření výkonnosti, která se běžně používá k měření úspěšnosti aktivity organizace." Já bych řekla, že KPIs jsou indikátory definující zdraví naší firmy. Jak je nastavit, aby nám to k něčemu bylo? A dokážete nějaké vyjmenovat?