Jak uvařit JIDOKI :-) | Mňamka #31

Dneska si povíme co jsme uvařili v Krkonoších. Čerpadla Vrchlabí říkáte si, no co Vám budu povídat … žádná velká hipsteřina … pokaždý když to řeknu kámošům ze startupovýho Karlína nejdřív následuje trochu křečovitý úsměv. Když ale slyší celou story, tak následuje údiv a uznání jakej je to “super recept”.

Je  zhruba konec roku 2015 a my přijíždíme do Vrchlabí … úplně si to pamatuju, malá firma, super sympaťáci. Následuje klasický kolečko a povídání o tom, co je v byznysu trápi a jak můžeme pomoc. Jsme u toho, “uklidit v datech” ale hlavně teda “profitabilita servisu”. Čerpadla Vrchlabí kromě toho, že prodává čerpadla má servisní tým, který se stará o provoz téhle techniky pro spoustu klientů. A logicky potřebují tenhle servis nějak řídit. 

Klíčem bylo správně vykazovat hodiny, na zakázky. Z toho už se dá odvodit profitabilita, utilizace a další důležité ukazatele … nic z toho čerpadláři neměli a nevěděli jak začít. Pamatuju si ty rozpaky ohledně investice do systému na čárové kódy, implementace drahá, doba dodání dlouhá, návratnost ve hvězdách .. najednou Rado, který se cítí u zákazníka jako doma (proto se často v zasedačkách taky zouvá žejo…) říká 

“a co kdybychom tam dali Google spreadsheet a každej servisák, když říkate, že jich je 7 by měl svůj sheet kam by vykazoval hodiny… je to blbost?” 

Následovala krátká úvaha a diskuze až najednou padlo to co máme nejradši. 

“Pojďme to zkusit vyrobit!”

Už to jelo ... Google Sheet -> Extrakt do Keboola Connection -> transformace dat -> podklady pro Tableau … na konci dne jsme měli připravená nejen první data, ale hlavně jsme měli postavenou celou automatizaci “data pipeline” v nějaké první použitelné verzi. 

Za 4 hodiny! Následovalo samozřejmě pár týdnů ladění, a hlavně to nejdůležitější - přesvědčení a motivace servisních techniků, aby poctivě vyplňovali výkazy...

O 6 měsíců později … zase s Radem přijíždíme do Vrchlabí … říkáme si, co nám asi tak řeknou. Dlouho jsme se neviděli, občas nějaká chyba v datech, no uvidíme. To co následovalo jsme nečekali … Hodinová "oslava" toho jakou hodnotu tenhle systém má, kolik % hodin bylo chybně vykázáno (aniž by to předtím věděli) a že teď už vědí co se vyplatí opravovat, jaké servisní zakázky rovnou zahazovat a na co se soustředit. Do půl roka byli ready otevřít další pobočku s tím, že mají “oporu v datech a ne dojmech”.

Datafesťák 2018 a prezentace o tom jak Čerpadla Vrchlabí díky datům ztrojnásobila firmu za 3 roky. Za mě je tohle prostě srdcovka, case study kterou budu s chutí vykládat nejen hipsterům v Karlíně...

Tomuhle receptu jsme začali u nás v BizzTreatu říkat JIDOKI, zní to trochu exoticky a máme z toho srandu. Pokud si chcete uvařit JIDOKI i vy, tak tady je recept:

 
  • Google Sheets (přiměřeně - podle počtu lidí v servisu), pokud nemáte Google Apps … jak by řekl Jirka Babica... tak tam dejte Office 365
  • Transformace dat - skvěle nám posloužila KBC, můžete ale použít třeba naše Bizzflow nebo Tableau Prep 
  • Vizualizace - čerpadláři jedou Tableau, ale dneska má třeba GoodData super podmínky
 

Tyhle tři ingredience je potřeba správně promíchat a nastavit. Výsledek může být progres, jaký se nám povedlo nastartovat ve Vrchlabí.  

A kde vznikl ten název? Jednou Verča povídá:"Ještě musíme napojit ty Gdocy [džidoki]" a my "Cooo, jaký džidoki?" A JIDOKI byly na světě.

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Datový detektiv? Blázníš?

Datový detektiv? Blázníš?

V každé nové společnosti se moje manželka obává neškodné konverzační otázky: “A copak dělá váš manžel?” Vždycky jí to zaskočí, takže tazatel snadno nabude pocitu, že je “ducha mdlého” a já, že jsem nějakej podvodník. “Co jim mám říct?” “Řekni, že jsem datový detektiv!” Vždycky se pak zatváří, že jsem se asi zcvoknul.

Proč nechodíme na hackathony (ale občas je spolupořádáme)

Proč nechodíme na hackathony (ale občas je spolupořádáme)

Hackathony jsou super akce. Z principu. V jeden čas a na jednom místě se potkají lidi, co mají zájem o nějaké IT téma - třeba "o data” - a nejen klábosí a poslouchají chytré přednášky jako na jiných typech eventů, ale hlavně společně intenzivně pracují, vymýšlejí, sdílejí zkušenosti, vzájemně se od sebe učí, “networkují".

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu.