Business Intelligence

Power BI Bookmarks II. – tvorba filtrovacího panelu | Mňamka #385

Power BI Bookmarks II. – tvorba filtrovacího panelu | Mňamka #385

Jak si v Power BI vytvořit záložky? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o záložkách od Terky. V minulém díle jsme si udělali generální úklid v sekci Selection a dnes už se tak konečně můžeme pustit do samotné tvorby záložek. Vše si přitom demonstrujeme pěkně krok po kroku na jednoduchém příkladu tvorby filtrovacího panelu, který se na stránce zobrazí při stisku ikony filtru. Další praktické příklady si pak ukážeme v závěrečném díle našeho průvodce po záložkách, kde se zároveň podíváme i na jejich limity a omezení. Tak jdeme na to!

Code review – proč jej děláme a proč je důležité? | Mňamka #382

Code review – proč jej děláme a proč je důležité? | Mňamka #382

Pro někoho je code review neboli kontrola změn kódu zbytečnost, která jen zpomaluje práci na projektu. Pro nás je to ale základní součást firemních good practices. Jedině tak si totiž můžeme být jisti, že se do produkčního kódu nedostanou chyby. Správně nastavený proces code review vedle toho ale také podporuje týmovou spolupráci a zastupitelnost na projektech. I sebelepší kód vám je totiž k ničemu, když mu rozumí jen jediný člověk. Podívejte se proto, jak takové code review v BizzTreat vypadá!

Power BI Bookmarks I. – základní principy | Mňamka #379

Power BI Bookmarks I. – základní principy | Mňamka #379

Chcete si jednoduše přizpůsobit vizuály v Power BI podle svých aktuálních potřeb? Například si stejná data zobrazit v tabulce nebo ve sloupcovém grafu, podle toho, co vám zrovna více vyhovuje? Tak to jste na správném místě. Terka pro vás sepsala krátkou minisérii o záložkách neboli bookmarks, které vám právě takovou interaktivitu reportů v Power BI umožňují. V prvním díle si nejprve osvětlíme základní principy fungování záložek a poté si ukážeme, jak udělat generální úklid okna „selection“.

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Ne každý ve firmě by měl mít přístup úplně ke všem datům. A to ani tam, kde naplno vládne datová demokratizace. Základem dobré bezpečnosti je totiž tzv. princip nejnižších privilegií – nedávejte uživatelům přístup tam, kam ho nepotřebují. Stejně tak je ale potřeba pro klíčové procesy nastavit odpovídající kontrolní mechanismy, které povedou k minimalizaci bezpečnostních rizik. Co dalšího ještě můžete udělat? Verča pro vás popsala 5 důležitých bodů, kterých se společně s našimi klienty při přidělování uživatelských přístupů a práv snažíme držet.

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

O významu čištění dat toho bylo napsáno již poměrně hodně. Zjednodušeně by se to dalo shrnout takto – pokud si neuděláte úklid už na vstupu, budete mít neskutečný bordel i na výstupu. Dnes se proto podíváme, jak ve si Snowflake SQL vyčistit finanční čísla z Google Sheets. Petr vám postupně ukáže, jak by měl vypadat čistící skript pro data různých formátů. A narazil při tom i na jeden opravdu záludný oříšek. Není totiž mezera jako mezera. O tom už ale více v dnešní mňamce!

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Při práci s daty ve vizualizačních nástrojích si velmi často potřebujete porovnat jednotlivá časová období. Zajímají vás např. prodeje tento vs. předchozí rok. V Tableau máte hned několik možností, jak takové period over period srovnání provést. Kterou z nich ale zvolit? Tomáš pro vás sepsal mňamku, ve které vás postupně provede výhodami a nevýhodami standardního řešení v podobě Quick Table Calculation, použití LOOKUP funkce, výpočetně náročnějšího data blendingu a variabilního custom filteru s předdefinovaným obdobím.