Business Intelligence

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform. Tento superhrdina správy infrastruktury je skvělý pomocník, bez kterého bychom se v BizzTreatu už jen stěží obešli. S jeho pomocí totiž můžete konzistentním a automatizovaným způsobem definovat jednotlivé součásti vaší infrastruktury a zcela se tak vyhnout chaosu ručních aktualizací a škálovacích bitev. V dnešní mňamce od Michala si na zjednodušeném příkladu vytvoření nového virtuálního počítače v cloudu ukážeme, jak Terraform v praxi vlastně funguje!

Kognitivní zkreslení: Heuristika reprezentativnosti a ten týpek je určitě ajťák | Mňamka #421

Kognitivní zkreslení: Heuristika reprezentativnosti a ten týpek je určitě ajťák | Mňamka #421

Snad každý z nás má tendenci dělat si úsudky o ostatních na základě toho, jak reprezentují nějakou naši představu o určité skupině. Týpka v teplácích na firemním meetingu tak budeme pokládat spíše za ajťáka než za ředitele firmy, protože jeho vzhled odpovídá naší představě o typickém ajťákovi. S realitou to ale často nemá vůbec nic společného a někdy nám takové stereotypní uvažování může dokonce i pořádně uškodit. V další psychomňamce si pár takových případů rozebereme!

BI je o lidech (ne o datech) | Mňamka #418

BI je o lidech (ne o datech) | Mňamka #418

Co má společného firma s lidským zdravím? Více, než si možná myslíte! Pokud chcete, aby vaše firma prosperovala, musíte se prakticky neustále starat o její zdraví. Jinak se vám může stát, že se dostaví velké problémy a v takové situaci už pravděpodobně bude na stanovování diagnózy pozdě. Proto na nic nečekejte, vyhrňte si rukávy a pusťte se do práce. I když si totiž najmete ty nejlepší poradce, samotná exekuce je v konečném důsledku vždy jen a jen na vás. Podívejte se ale, jak vám v péči o firemní zdraví mohou pomoci data!

Power BI Bookmarks III. – možnosti a limitace využití | Mňamka #409

Power BI Bookmarks III. – možnosti a limitace využití | Mňamka #409

Kdy záložky používat a kdy raději zvolit jiné možnosti vizualizace? Máme tady poslední díl naší krátké minisérie „Power BI Bookmarks“ od Terky. V předchozích částech jsme si názorně ukázali, že záložky jsou skvělým nástrojem, když na report potřebujete vtěsnat více vizuálů a zároveň zachovat jeho přehlednost. I to má ale svoje limity. Dnes si proto posvítíme na jeden alternativní nástroj – parametry polí. Využití parametrů je totiž v mnoha případech jednodušší, rychlejší, a hlavně méně náročné na paměť vašeho systému. Pojďme se na to podívat!

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Excel může být dobrým pomocníkem pro rychlé analýzy, pro řízení středních a velkých firem se už však dávno nehodí. Pokud jste v něm někdy zkoušeli otevřít opravdu velký soubor se spoustou záznamů, asi moc dobře víte, o čem mluvíme. Není to ale zdaleka jen o promrhaném času, ve velké firmě vás totiž takové „excelování“ může stát i pěknou fůru peněz. Jak velkou? To už se dozvíte v dnešní mňamce, ve které pro vás Patrik sepsal největší bolístky řešení dat v Excelu!