Working with data

Extrakce/získávání dat – jak na to? | Mňamka #376

Extrakce/získávání dat – jak na to? | Mňamka #376

V současné době bývá poměrně běžné, že se firemní data nacházejí v mnoha různých nesourodých zdrojích – v CRM a ERP systémech, účetních programech, online inzertních platformách nebo na webových stránkách. Pokud taková data chcete využít pro datovou analytiku, musíte je nejprve extrahovat do vaší databáze či datového skladu. V drtivé většině případů to je proveditelné, potřebujete k tomu ale speciální program, tzv. extraktor. Jak takové programy vlastně fungují a co dělat, pokud potřebujete stahovat data ze stránky, která nemá API? To už se dozvíte v mňamce od Báry!

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Jak přistupovat k user managementu v datové analytice? | Mňamka #373

Ne každý ve firmě by měl mít přístup úplně ke všem datům. A to ani tam, kde naplno vládne datová demokratizace. Základem dobré bezpečnosti je totiž tzv. princip nejnižších privilegií – nedávejte uživatelům přístup tam, kam ho nepotřebují. Stejně tak je ale potřeba pro klíčové procesy nastavit odpovídající kontrolní mechanismy, které povedou k minimalizaci bezpečnostních rizik. Co dalšího ještě můžete udělat? Verča pro vás popsala 5 důležitých bodů, kterých se společně s našimi klienty při přidělování uživatelských přístupů a práv snažíme držet.

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

Je to mezera, není to mezera? | Mňamka #370

O významu čištění dat toho bylo napsáno již poměrně hodně. Zjednodušeně by se to dalo shrnout takto – pokud si neuděláte úklid už na vstupu, budete mít neskutečný bordel i na výstupu. Dnes se proto podíváme, jak ve si Snowflake SQL vyčistit finanční čísla z Google Sheets. Petr vám postupně ukáže, jak by měl vypadat čistící skript pro data různých formátů. A narazil při tom i na jeden opravdu záludný oříšek. Není totiž mezera jako mezera. O tom už ale více v dnešní mňamce!

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Period Over Period v Tableau | Mňamka #367

Při práci s daty ve vizualizačních nástrojích si velmi často potřebujete porovnat jednotlivá časová období. Zajímají vás např. prodeje tento vs. předchozí rok. V Tableau máte hned několik možností, jak takové period over period srovnání provést. Kterou z nich ale zvolit? Tomáš pro vás sepsal mňamku, ve které vás postupně provede výhodami a nevýhodami standardního řešení v podobě Quick Table Calculation, použití LOOKUP funkce, výpočetně náročnějšího data blendingu a variabilního custom filteru s předdefinovaným obdobím.

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

SQL klauzule "with" aneb jak na přehledný kód | Mňamka #361

Při psaní kódu se můžeme setkat se dvěma extrémy, na které je dobré si dát pozor. Tím prvním je vytváření nesčetného množství dočasných tabulek, které v konečném důsledku vedou k velmi nepřehlednému a dlouhému kódu. Druhým extrémem je pak snaha napsat celou logiku v jednom řádku. Bára vám proto v dnešní mňamce na praktických příkladech ukáže, jak se těmto extrémům můžete vyvarovat. Pomocí SQL klauzule "with" je totiž možné napsat komplexní kód, který je přehledný a snadno čitelný!

Zeigarnikové efekt a progress bar – metody k produktivnějšímu životu? | Mňamka #355

Zeigarnikové efekt a progress bar – metody k produktivnějšímu životu? | Mňamka #355

Všimli jste si také někdy, že si mnohem lépe pamatujete věci, které jsou nedokončené? Tato tendence lidského mozku se označuje jako efekt Zeigarnikové. Lidský mozek má zkrátka rád věci dodělané, a proto vás motivuje k jejich dokončení. Dobrá zpráva ale je, že znalost tohoto efektu můžete využít ke svému prospěchu. Naše Péťa si pro vás připravila výbornou mňamku, ve které se dozvíte, jak na to. Pokud chcete vědět, proč je lepší si dát pauzu už v průběhu úkolu či jak vám při plánování pomůže progress bar, pusťte se do čtení!