Ze života datového detektiva 4: Designér, architekt a konzultant #277

Co takový architekt v Bizztreat dělá?

Život architektů v Bizztreat je jízda :) Architekty u nás dělají většinou analytici, které baví budovat datové řešení na zelené louce, bavit se s businessem a přitom analyzovat a navnímat jeho fungování a potřeby a následně to všechno promítnout do návrhu logické architektury a výběru vhodné kombinace technologií. Tím ale jejich úkol nekončí, protože v úzké spolupráci s delivery teamem makají i na implementaci pivotních use casů a u toho zpravidla ještě lehce modifikují architekturu celého řešení i datových modelů (protože v systémech i datech samotných na nás občas čeká pár překvapení, o kterých se předem zkrátka nedozvíme). Jakmile s delivery teamem prošlápnou celou datovou pipeline až po finální analytický výstup a jeho úspěšný rollout směrem k businessu, může se slavit první velký mezník. Na velkých projektech pak architekti i nadále konzultují přidávání nových logických celků a dohlížejí na udržitelnost a kvalitu rozvíjeného řešení. 

V Bizztreat je extrémně důležité, aby každý datový detektiv v jakékoliv roli neustále přemýšlel nad business hodnotou toho, na čem zrovna pracuje. A pokud je architekt u zrodu nových řešení a v úzkém kontaktu s business stakeholdery, pak nad tím musí přemýšlet o to víc a dostat se na jádro toho, proč business poptává zrovna tohle a tamto a jaký přínos od řešení očekávají versus co se stane, kdyby k tomu nedošlo. Nejde o to vytvořit učebnicovou architekturu, ale architekturu, která je jednoduchá, udržitelná, funkční a nejlépe odpoví na ty správné business otázky. (Rado to shrnul takhle)

Kolik architektů v Bizztreat pracuje?

Dá se říct, že potencionálně tolik, kolik v Bizztreat pracuje datových detektivů :) Každý datový detektiv se postupně seznamuje s tím, jak se u nás (a nejen u nás) dělají architektury a má možnost se v tomto směru rozvíjet. Aby se to dalo ukočírovat, tak máme tým několika ostřílených architektů, kteří se o kvalitu a rozvoj této oblasti v Bizztreat starají.

Adopce analytických výstupů uživateli

Téma samo o sobě je podpora adopce analytických výstupů uživateli - v Bizztreat na to máme dokonce framework! Je to těch extrémně důležitých posledních 10 metrů před cílem, na které se nesmí zapomínat. Eva Hankusová si o tom povídala zde

Data Governance a DQA

Architekti u nás řeší i oblast Data Governance a DQA. Co si pod tím představujeme jsem sepsala v této mňamce nebo v ebooku.

Zapomněla jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. 

Verča

Veronika Špryslová
datový detektiv
LinkedIn

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!