RFM analýza tady a teď | Mňamka #153

Je to už nějaký pátek, co Rado na blog napsal článek Stará dobrá RFM. Co se za tu dobu změnilo? Co se RFM týče tak v podstatě nic. Stále je to dobrá segmentace, která může velmi dobře posloužit v případě, ře chcete lépe vytěžit stávající zákaznickou bázi. Je to jednoduchá cesta, jak poměrně efektivně strukturovat zákazníky/produkty a dál s nimi pracovat.

Takže pokud chcete RFM vyzkoušet, není nic jendoduššího, než se přihlásit do Keboola Connection a v sekci aplikace najít naši appku:

Stačí nastavit (detaily v dokumentaci) mapování ze vstupní tabulky a pustit. Výsledkem je segmentace  dat podle zadaných parametrů včetně spočítaného “obchodního potenciálu”. A co že to ten potenciál je?

Obchodní potenciál

Obchodní potenciál je věc, kterou jsme do aplikace přidali nad rámec klasické segmentace. Vymysleli jsme ji tak, aby jednoduše ukázal možnosti, které se skrývají ve vaší stávající zakaznické bázi. Ukazuje vlastně, kolik by bylo možné vytěžit, pokud by se povedlo celou matici "posunout o jedno políčko směrem k ideálnímu segmentu 5-5".

Výsledkem jsou tak 3 hodnoty potenciálu - optimistická, středná a pesimistická hodnota potenciálu. Když k tomu přidáte úvahu ve smyslu "Co kdyby se povedlo zobchodovat 5% z toho potencialu?" najednou vidíte, jakou může mít RFM segmentace sílu a možnou návratnost investice.

Pokud si chcete přečíst něco víc o tom, jak si napsat svoji RFM pomocí Pythonu, tak určitě mrkněte na článek (ze kterého je i úvodní ilustrace).

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu. 

Stará dobrá eReFeM

Stará dobrá eReFeM

O RFM segmentaci napsal snad každý, kdo se zabývá datovou analýzou, segmentací zákazníků, využitím dat v marketingu apod. Jeden z nejlepších článků o tom, co to je, jak to funguje a k čemu všemu to může být dobré, najdete v Padákově deníčku - doporučuju, pokud se chcete s metodou lépe seznámit.

Datovej Woodstock 2018

Datovej Woodstock 2018

Před víc jak dvěma lety jsem na blogu psal o tom, jak moc nechodíme na hackathony, ale občas je spolupořádáme. Tentokrát jsme se ale pustili do akce násobně větší. Jak to dopadlo?