Bizzcoin | Mňamka #141

Je to asi dva roky zpět, když jsme si s Radem uvědomili, že bychom chtěli trochu víc promyslet, jak lidi v týmu dlouhodobě motivovat. Kromě toho, že nejlepší motivací je práce na smysluplném projektu jsme usoudili, že by bylo dobré “rozdělit se, když se bude firmě dařit”. 

Jenže jak to udělat? První co mě napadlo, a co jsem sám potkal, byly “stock options”, ty jsem poznal v GoodData a je to určitě něco, co může lidem dát možnost podílet se finančně na (budoucím) úspěchu firmy tím, že dostanou opce na akcie. Zjednodušeně řečeno, dostanou za nějaké peníze nějaký počet opcí, které můžou v případě prodeje firmy (ať už privátně nebo IPO [ https://cs.wikipedia.org/wiki/Initial_public_offering ]) prodat za tržní cenu. Pokud nastoupíte do nějakého startupu hodně brzo a nakonec “se to podaří” může to být finančně celkem zajímavé.

No jo, jenže my nejsme žádná produktová firma. Vlastně nejsme ani startup. Jdeme si tak trochu vlastní cestou občas trochu proti proudu. Od začátku rosteme organicky a držíme se nohama na zemi. Taky dost diverzifikujeme, což se nám loni docela vyplatilo. Naší ambicí není změnit svět. Chceme prostě dělat pěkný projekty, co nás budou bavit. Celá firma je o lidech a jejich znalostech. O tom, jak to šlape dohromady. Tenkrát jsme neměli žádný produkt, takže nedávalo smysl uvažovat o “stock optionech”. 

Co tedy dál … jak už jsem říkal, šli jsme vlastní cestou.  

Vymysleli jsme bizzcoin … no jo … trošičku jsme se inspirovali bitcoinem (díky Filemone [ https://www.topmonks.com/ ]!) Bitcoinu je také omezené, konečné množství a časem se “vytěží”. Bizzcoin byl původně pracovní název s velkou nadsázkou, ale nikdo nevymyslel nic lepšího, takže mu to zůstalo. 

Bizzcoin je v podstatě systém bodů, které sbíráte od dne, kdy nastoupíte do bizztreat. Oceňuje se vždycky na konci roku, protože je navázaný na výsledky firmy. Máme jasně a dopředu transparentně daný klíč, podle kterého se budou body rozdělovat. Nárok na výplatu máte, když jste s námi alespoň 12 měsíců (paralela k vesting period v rámci stock options). Bizzcoiny můžete klidně prodat kolegům, jen je třeba se na transakci domluvit.

Jak můžu bizzcoin získat? 

  • Za nějakou dlouhodobou práci, úkol dopředu domluvený a oceněný
  • Za práci v rámci týmu, kdy team leader má volné ruce k tomu, jak rozdělí bizzcoin (divili byste se, jak kreativní a super přístup lidi zvolí když jim dáte volnou ruku a odpovědnost za to)
  • Za nějaký rozvojový úkol nad rámec (třeba účast na hackathonu typicky ve volném čase, o víkendu, nebo napíšete v neděli extraktor na nové CRM (ano, děje se :))

Tak například účast na hackathonu, kde jsme posunuli bizzflow o velký kus vpřed. To by bylo hloupý zaplatit za to “standardní odměnu” ne? Tak jsme dali na výběr - peníze nebo bizzcoin. I když byly peníze fér nastavené, bizzcoin ve finále vyšel několikanásobě výhodněji a ještě za něj lidi dostanou něco v dalších letech...Bizzcoin totiž držíte pořád, jen se mění jeho množství v oběhu a hodnota. 

Rozvojové úkoly máme klasicky v Trello (bez toho ani ránu!) a kdokoliv se do nich může pustit. Jsou obodované, stanovení bodů je na domluvě. Jsme vždycky ready smlouvat o tom, jaký má daná věc přínos. Stejně tak může kdokoliv přijít s nápadem “za bizzcoiny”, přesvědčit nás, že to má smysl a domluvit se na jeho udělání.

Takhle nás třeba napadnul data cooltivator.

Co vy na to? Máte nějaký podobný systém?  

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu. 

Stará dobrá eReFeM

Stará dobrá eReFeM

O RFM segmentaci napsal snad každý, kdo se zabývá datovou analýzou, segmentací zákazníků, využitím dat v marketingu apod. Jeden z nejlepších článků o tom, co to je, jak to funguje a k čemu všemu to může být dobré, najdete v Padákově deníčku - doporučuju, pokud se chcete s metodou lépe seznámit.

Datovej Woodstock 2018

Datovej Woodstock 2018

Před víc jak dvěma lety jsem na blogu psal o tom, jak moc nechodíme na hackathony, ale občas je spolupořádáme. Tentokrát jsme se ale pustili do akce násobně větší. Jak to dopadlo?