Proč mít firemní Wiki (nejen pro datové projekty)? | Mňamka #352

Jak už to v businessu bývá a ačkoliv chceme či nechceme, lidé odcházejí a přicházejí. Tak tomu je, bylo a bude. Co je však nesmírně bolestivé pro každou společnost, je situace, když s daným jedincem odejde i kus firemního know-how.

Jak teda předcházet tomu, aby know-how (ať už ohledně vašeho BI nebo čehokoli jiného) zůstalo ve firmě? Jak minimalizovat závislost na konkrétním jedinci a jeho znalostech, které vám protečou mezi prsty ve chvíli, kdy za sebou zabouchne dveře?

Naše 3 základní tipy:

1. Dokumentace

Dokumentujte, co se dá - návody, postupy, best practices, procesy, projekty, plány, prostě nejlépe vše, nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit. Spousta lidí vytváření dokumentace nesnáší, každý to dělá jinak a je těžké pak některým dokumentacím rozumět, proto:

Najděte ve firmě jedince, kteří jsou organizovaní a nadšení pro tuto činnost. Nechte je šířit povědomí o tom, proč je dokumentace důležitá. Nechte je, ať vytváří základní schéma dokumentace pro často opakující se procesy v čase (např. v Bizztreat je to tvorba dokumentace pro datové projekty, které děláme).

2. Pořádek dělá přátele!

Máte nějakou firemní Wiki? Jak jednoduché je se v ní vyznat? Najdete vždy, co potřebujete?

Zajistěte jasnou a popsanou strukturu - když něco hledám, měl bych vědět, kde to najdu.

3. Vytvořte proces…

…kdy bude vytvoření dokumentace prostě a jednoduše nezbytné.

Například v Bizztreat máme Support Team, který se stará o zabezpečení funkčnosti projektů (včasná dodávka dat, incidenty týkající se platforem pro zpracovávání dat apod.). Aby však Support Team mohl reagovat na události v rámci projektu, musí jej znát! Proto, než projekt může být předán do Support Teamu, je důležité, aby vznikla dokumentace dle požadavků Support Teamu.

Co z toho plyne? Touto předávkou automaticky vzniká nezbytnost vytvoření dokumentace a je zaručeno, že “know-how bude přeneseno z hlavy na papír”.

Na závěr mohu doporučit námi používaný Open Source software BookStack, který pro menší či středně větší firmy může velice dobře posloužit jako Wiki.

BookStack (zdroj: https://www.bookstackapp.com/)

A jak pracujete na udržení know-how ve vaší společnosti? Pokud si chcete o tomto tématu promluvit, ozvěte se nám. Díky a ať vaše firemní know-how jen vzkvétá! 🤞

Zapomněl jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. Rád to s vámi proberu.

Patrik

Patrik Samko
Datový detektiv
Linkedin

Líbí se vám článek? Ochutnejte naše mňamky.

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!