Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne.

Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Starý versus mladý mozek

Pro většinu z nás asi není novinkou, že náš lidský mozek se skládá z několika částí, které se postupně v průběhu evoluce vyvíjely. Pokud bychom měli vybrat dvě z nich a tím si to trochu zjednodušit, můžeme říci, že náš mozek se skládá ze starší a mladší části. Ta starší část, občas se jí také říká plazí mozek, má za úkol nás ochránit v situacích, kdy nám jde o holý život. Pokud je ve vedení tahle mozková část, ani nevíme, co a jak se stalo. Jen se to stane, aniž bychom o tom museli přemýšlet. To je ovšem přesný opak druhé části mozku - té mladší. Ta je tu pro nás, abychom přemýšlet mohli a to i dlouhé hodiny. Tou analyzujeme situace, zvažujeme všechny možnosti, vymýšlíme nové nápady a díky ní jsme lidmi moudrými. Tyhle části mozku jsou takovými protiklady, že je až udivující, že mohou fungovat společně v jedné hlavě, ale je tomu tak.

Data Storytelling

„To je všechno moc hezké,“ říkáte si, „ale jak mi tohle pomůže s mojí složitou tabulkou plnou dat, když se moje mladší část mozku zavařuje a ta starší velí k útěku?“ Velmi dobrá otázka! Odpovědí je Data Storytelling. Podívejme se na dva níže uvedené příklady dat. Jedná se o úplně stejná data. Řekněme, že čísla uvádějí, kolik se podařilo meziročně ušetřit na provozu kanceláří v našich pobočkách. Jak rychle se vám podaří tuhle informaci vyčíst z první tabulky? A podaří se vám to vůbec? Časem určitě, ale v byznysu čas ztrácet nechceme. 

Vhodná barevnost

Naopak při vhodné volbě vizualizace, která je na druhém obrázku, se zorientujeme velmi rychle. První, čeho si pravděpodobně všimneme, je červený sloupec: „Aha, tady bude nějaký problém.“ A to je přesně situace, kdy jsme zvládli bez většího přemýšlení, pravděpodobně ještě před pohledem na samotná čísla, vyhodnotit nějaké nebezpečí a nechat řešit situaci náš starší mozek.

Jsme jen lidi

Správně navržené vizualizace nám šetří čas a pomáhají nám rychleji datově přemýšlet, rychleji se v datech zorientovat a rychleji vydefinovat odpovědi na naše otázky. Při kladení důrazu na naše rychlé myšlení se určitě zaměřujeme na barvy, velikost či kontrast. Není tedy od věci jít při tvorbě vizualizací dál a občas se zamyslet, proč to na nás vlastně tak efektivně funguje. Odpověď je jednoduchá. Protože jsme lidi.

Péťa Nedvědová
datový detektiv

LinkedIn

Potřebujete proniknout vy nebo váš tým do Data storytellingu?

Můžeme vám s tím pomoci! Umíme připravit workshop, kde to vás či celý váš tým tímto tématem provedeme, naučíme a vysvětlíme do podrobna.

A už se vám nebude stávat, že se ve svých datech ztratíte.