Bylo nebylo... Time Intelligence [tahák] | Mňamka #11

Bylo, nebylo ... Bude, nebude ...

Ne, to není začátek nějaké pohádky, ale běžná otázka každého datového analytika. Aby takovou pohádku uměl vyprávět dál, potřebuje umět „kouzlit“ … a to s časem. Pokud jsi datový analytik, tak víš, o čem mluvím. Znáš ty magic words jako „Year To Date“, „Paraller Period“ nebo třeba „Previous Quarter“. Ať už používáš jakýkoli nástroj, metriky tohoto typu prostě potřebuješ. A pokud navíc používáš Power BI, jsi v pohádce „za vodou“ … nebo aspoň skoro ;) 

Pojďme si představit sadu funkci jazyka DAX, kterou Microsoft nazval Time Intelligence.

Co je třeba?

K využití Time Intelligence potřebuješ ve svých datech časovou dimenzi. Ta by pro správné fungování funkcí neměla být “děravá”. I k vytvoření této dimenze najdeš v PBI DAX funkci – CALENDARAUTO. Ta automaticky vytvoří časovou dimenzi na základě obsahu databáze.  Alternativou je pak funkce CALENDAR, která vytvoří tabulku s jedním sloupcem „Datum“  v rozsahu, který funkci zadáš v parametrech. 

Časová agregace

Prakticky v každém BI projektu potřebuješ agregovat svá data v čase, porovnávat s předešlým obdobím apod. : YTD (Year To Date), QTD (Quarter To Date), MTD (Month To Date), YOY (Year Over Year).

S DAX jde YTD třeba takhle -->

Ale s funkcí to bude asi lepší --> 

To už vypadá celkem jednoduše, ne?

To byla jen malá ochutnávka, tedy vlastně „Bizztro mňamka“. Řadu dalších funkcí, které Ti pomohou čarovat s časem, najdeš v našem „Taháku“ - ke stažení ZDE.

Má to však i své nedostatky:

Každá pohádka potřebuje i své padouchy. Tady narazíš například na tyhle:

Někdy potřebuješ využít nestandardní kalendář (různě dlouhé měsíce, týdenní báze apod.) -> „sorry jako“ ale je třeba si napsat vlastní DAX funkci.

Tyto funkce fungují na denní granularitě, pokud máš data například na týdenní, měsíční nebo čtvrtletní granularitě -> „sorry jako again“ -> vlastní DAX funkce. 

 

Tak závěrem pohádky snad „…And they lived happily ever after“ nebo tady by se možná lépe hodilo „…And they lived happier than the previous quarter".

Tak se budu těšit zase někdy u „Bizztro mňamky“.   

Bára

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Barbora Tesařová
datový detektiv