Business intelligence: Od data-driven k decision-driven | Mňamka #261

Nedávno jsem narazila na tento článek od Marka Palmera o tom, že velmi oblíbený buzzword "Data-driven" není tak úplně ten pravý, že lepší by bylo používat "Decision-driven". Za mě trochu slovíčkaření, ale vlastně mě to donutilo se nad tím lehce zamyslet, tak třeba můžete se mnou. 

Proč? 

 👉 Začíná se otázkou a ne daty... Tak to prostě je. 

Než začnete v datech něco šroubovat a vytvářet monstrózní datawarehousy, tak je potřeba si ujasnit otázky, na které pomocí dat chcete znát odpovědi. A pak to teprve začít stavět. 

 👉 Datový projekt vede člověk z #business, ne z BI oddělení.

Směr udává šéf marketingu, ne datař, který staví řešení. Ten totiž často nerozumí, co šéf marketingu řeší a na co potřebuje znát odpovědi. 

 👉 Nejprve po povrchu, pak se pořádně potopit. 

Nejdřív chcete vidět základní čísla, pak se teprve do dat víc a víc nořit. Obráceně je to cesta do pekel. A navíc, ze základních čísel budete mít první povědomí, co se u vás ve firmě děje a můžete se zaměřit na číslo, které vás trápí nebo těší nejvíc.  

👉 Data strukturujeme podle položené otázky. 

Když tvoříme datové řešení a máme už očištěná a připravená data, je super je rozdělit do jednotlivých chlívků podle použití - marketing, sales, atd. Prostě je škálovat. Přispívá to k vysoké datové kvalitě, efektivitě a rychlosti. 

A taky to ukáže, kde nám nějaká data chybí a kde je potřeba to narovnat u vstupu. Myslíte si, jak sledujete dobře GAčka? Zkuste je napojit do datového řešení. Často se ukáže, že je potřeba jinak začít trackovat třeba kampaně. 

👉 Zapojte širší tým. Šéf ne vždy potřebuje pohled, co marketingový specialista. 

Ano, business intelligence, data-driven a já nevím co všechno je hlavně o komunikaci. Je to o hledání odpovědí na otázky, které si každý pokládáme v nějaké pro nás čitelné formě. No a každý má ty otázky jiné. Jinak se bude ptát šéf a jinak řadový zaměstnanec. 

A navíc - víc lidí, menší šance na nějaký u biases. Co to je jsem psala třeba zde

No a co z toho teda plyne? Nechcete, aby byla firma data-driven. Chcete, aby byla decision-driven. Já vím, další buzzword, Radovan by asi otočil oči v sloup, ale co už :-D

Hodně jsem se inpirovala tímto článkem, konečně někdo, kdo to cítí jako já. Tabulka je tady z něj.

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Eva Hankusová
Data & Business Consultant
marketing | partnership
LinkedIn

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!