Automatizace procesů ve firmě? Když jste v cloudu, stačí počítačová gramotnost a pár kliknutí. | Mňamka #21

Jde to i jinak

Když se řekne automatizace, proces, workflow, spoustě lidí naskákají pupínky. Představí si cosi složitého, drahého, vyžadující měsíce analýz, drahých implementací, testování a spoustu ustaraných a přepracovaných ajťáků. Jde to ale i jinak. Když používáte webové (nebo taky “cloudové”) aplikace - a těch určitě používáte ve firmě stále víc a víc, ať už je to váš Office360, firemní Gmail nebo třeba Slack, máte možnost aplikace propojovat přes služby, které jsou k tomu přímo určené. Nejznámější jsou IFTTT, Zapier nebo Automate.io které podporují stovky webových aplikací ať už z oblasti CRM, Marketingu, komunikace, HR, BI nebo dalších.

Tyto integrační služby vám umožní doslova naklikat jednoduché i složitější workflow, které automazuje typický postup “když se stane A (a zároveň je splněna  nějaká podmínka)” v jedné aplikací, aby se “stalo B” v dalších. 

V BizzTreat např. používáme Zapier k automatizaci zakládání úkolů pro vykazování. Když někdo v Trello založí kartičku s úkolem, je tato kartička “propsána” do Paymo (aplikace na vykazování) do správného projektu se správnými údaji, aby ti, co na úkolu pracují, mohli na něj vykazovat.

Nebo když zákazník používá např. helpdeskovou aplikaci Jira, abychom synchronizovali informace do našeho Trello, které používáme k řízení týmů. Nebo když se k nám někdo hlásí přes startupJobs (nám přijde přihláška emailem), aby se z emailu založila Trello kartička v naší “hiring” nástěnce a z mailu se vyzobaly ty správné informace.

Jednoduché, velmi funkční a vysoce spolehlivé. Vtipné je, že takovéhle workflow zvládne naklikat průměrně zkušený uživatel webu. A vůbec nejlepší je, že to stojí $50 měsíčně. Tak hurá do toho!

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Radovan Jirka
datový detektiv
LinkedIn