Co je embedovaná analytika a jak si ji vyzkoušet? | Mňamka #97

Co je embedovaná analytika a jak si ji vyzkoušet? Proč nad tím vůbec uvažovat? Pojďme si to vysvětlit a ukázat.

Možná jste ten pojem už někdy slyšeli, možná ho slyšíte prvně. Tak jako tak pojem embedovaná analytika už je s námi nějakou dobu. Troufám si ale říct, že velká část lidí stále neví, nebo si není jistá, co že to vlastně embedovaná analytika je. Proč si to myslím? No protože, když pojem někde zmíním, dostanu většinou otázku “...a co to vlastně je?”.

Tak pojďme na to. Představte si třeba, že máte síť nějakých prodejen, nebo provozoven. Vy potřebujete dát lidem “do provozu” data tak aby mohli dělat pokud možno lepší rozhodnutí. Nejjednodušší tak je dashboard přímo vložit na místo, kde se uživatel běžně pohybuje většinu dne. No a to je vlastně všechno.

Jak by to tedy nemělo vypadat? Představte si prodavačku/prodavače, zkrátka uživatele, který se pohybuje v prostředí nějakého POS (point of sale) systému a poslední co chce je pro data chodit jinam. Zadávat login a heslo, které mezitím třeba zapomněl. To nechcete. Výsledkem bude, že tam uživatelé prostě nebudou chodit.

A jak by to mělo/mohlo vypadat? Analytiku vložíte (= embednete) přímo do POS, a pomocí SSO (single sign-on) zajistíte, že se uživatel automaticky přihlásí, aniž by musel mít separátní login a heslo do jiného systému.  

Něco podobného udělali pár let zpátky naši přátelé z Ascorie pro McPen v prostředí GoodData. Přečíst si o tom můžete třeba na blogu Kebooly

Proč zrovna GoodData? Protože jsou na tenhle use case stavěná. Je to to co si troufnu říct umí nejlíp. A troufám si tvrdit, že jejich pozice je v téhle oblasti čím dál lepší. Nové dashboardy jsou hezčí, dají se embedovat snadněji a pokud máte vývojářskou kapacitu, můžete si pomocí GoodData.UI  vývojářské knihovny vyrobit v podstatě libovolnou aplikaci, která na pozadí používá GoodData analytický engine. Navíc jejich dnešní Growth  nabídka k tomu přímo vybízí. Mít takový nástroj za takovou cenu s neomezeně uživateli pecka!

A abych nezapomněl … Ano, zkoušeli jsme to udělat v Tableau, ale upřímně, už to dělat nechceme … V Tableau to bude drahé, nebude se to dobře spravovat a ve finále to bude i hůř vypadat. Tableau je super tool na úplně jiný use case. A jsme zase u toho … musíte mít správný nastroj na správný use case. 

Link na GoodData dokumentaci. 

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Jirka Tobolka
datový detektiv
LinkedIn

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

Průzkum: Business Intelligence v malých a středních firmách

V několika minulých týdnech jsme se poměrně intenzivně věnovali zmapování situace v oblasti využívání Business Intelligence malými a středními firmami (SME) v ČR. Zajímala nás vyspělost trhu v této oblasti a to, jakým způsobem se zde projevují trendy demokratizace a decentralizace datové analytiky a přesunu vlivu od IT oddělení směrem k byznys uživatelům, jak to např. popisuje Gartner ve svém posledním vydání BI Magic Quadrantu. 

Stará dobrá eReFeM

Stará dobrá eReFeM

O RFM segmentaci napsal snad každý, kdo se zabývá datovou analýzou, segmentací zákazníků, využitím dat v marketingu apod. Jeden z nejlepších článků o tom, co to je, jak to funguje a k čemu všemu to může být dobré, najdete v Padákově deníčku - doporučuju, pokud se chcete s metodou lépe seznámit.

Datovej Woodstock 2018

Datovej Woodstock 2018

Před víc jak dvěma lety jsem na blogu psal o tom, jak moc nechodíme na hackathony, ale občas je spolupořádáme. Tentokrát jsme se ale pustili do akce násobně větší. Jak to dopadlo?