Zeigarnikové efekt a progress bar – metody k produktivnějšímu životu? | Mňamka #355

Efekt Zeigarnikové je tendence mozku lépe si pamatovat věci, které jsou nedokončené. Pokud tento efekt znáte, může pro vás být jednodušší ho aplikovat i na svůj život. Určitě se vám někdy stalo, že jste nemohli z hlavy dostat písničku, kterou jste letmo zaslechli v rádiu nebo si ji někdo z vašeho okolí pobrukoval. Lidský mozek má rád, když jsou věci dokončené a často vám v tomhle případě pomůže si  danou písničku prostě pustit celou a splatit tak dluh vůči svému neodbytnému mozku. Melodie je pryč? Gratuluji právě jste vyřešili problém díky znalosti efektu Zeigarnikové. Knowledge is power!

Proč to funguje a jak to využít?

Některé činnosti jsou jednoduché, jako doposlouchat písničku, a nezaberou nám příliš času. Mají také jasně stanovený začátek a konec a není těžké je tedy splnit. Při dodělání činnosti nás mozek odmění dávkou dopaminu, který nás motivuje. Jiné činnosti v našich životech, ale mohou být naopak velice zdlouhavé, únavné nebo repetitivní a může se zdát, že se neblížíme k cíli. Dávka dopaminu je tedy ta tam a člověk ztrácí postupně motivaci dané činnosti vykonávat. Co se s tím dá udělat? Stanovte si menší cíle a vizualizujte si progres při jejich dosahování. Pokud se chcete k práci vrátit, nedávejte si pauzu po dodělání úkolu, ale přibližně ve dvou třetinách. Budete tak více motivovaní se po pauze k práci vrátit a když ji doděláte, můžete rovnou pokračovat na dalších úkolech.

Někdy ale nevíme jistě, jak velký progres už jsme udělali a kolik úsilí je ještě potřeba vyvinout. Představte si, že jsme na výletě a víme, že nám do cíle zbývá už jenom půl kilometru, protože jsme si to přečetli na rozcestníku. Máme tedy velkou motivaci pokračovat v chůzi a tak moc se těšíme na oběd, že začneme i trochu zrychlovat. Pokud jsme ale ztraceni v lese a netušíme, že to je do cíle už jenom půl kilometru, snadno přestaneme doufat, že někdy dojdeme a pravděpodobně si dáme zbytečnou pauzu na pařezu a dokonce sníme i  svoji poslední svačinu. Škoda, restaurace je přímo za kopcem. Jasně stanovené cíle a informace, jak daleko k jejich dosažení ještě máme, nám může nabídnout kromě lesního rozcestníku i progress bar.

Ilustrační fotografie progress baru (zdroj: https://www.shutterstock.com)

Progress bar > Koktejlový bar

Progress bar je vizualizace, která nám pomáhá uvědomit si, kolik práce již bylo vykonáno a kolik ještě zbývá na dosažení kýženého cíle. Dnes se s progress bary setkáme na spoustě míst – při instalaci nové aplikace, při objednávání jídla online, v počítačových hrách nebo při přispívání na charitativní účely. Rádi plníme jasné cíle a rádi si odškrtáváme hotové položky v seznamech. Na splněné úkoly už nemusíme myslet a můžeme se soustředit na další.

Progress bar můžeme využít už při plánování. Udělat si seznam kroků, než se pustíme do práce, to je taky taková základní forma progress baru. Klasicky je ale progress bar vlastně bullet chart. Graf, který by ve vaší analytice rozhodně neměl chybět! Porovnává plány s aktuálním progresem a to je přesně to, co potřebujeme vidět.

Kdy si dát pozor na Zeigarnikové efekt?

Nic se nemá přehánět, pokud máme až příliš rozpracované práce najednou, tento efekt nám může být více na škodu než k užitku. Přestáváme se soustředit na práci a nemůžeme z hlavy dostat, co ještě všechno není hotové. Buďme tedy opatrní a nemějme najednou rozdělaných několik projektů, nebo začneme víc přemýšlet o tom, co dřív, než reálně produktivně pracovat.

Shrnutí na závěr:

  • Pokud chcete být produktivnější, dejte si pauzu v průběhu úkolu spíše než po jeho dokončení
  • Pokud si chcete psychicky odpočinout, dotahujte věci do konce
  • Vizualizujte si progres
  • Nepřehánějte to s rozdělanou prací, multitasking nepomáhá

Díky za přečtení až do konce, doufám, že vám článek přinesl nové poznatky a bavil vás. Za celý Bizztreat team přejeme co nejproduktivnější dny a žádné ztrácení se v lese.

Zdroje:

●    https://www.bbc.com/future/article/20191205-why-progress-bars-can-make-you-feel-better
●    https://www.welcometothejungle.com/cs/articles/efekt-zeigarnikove
●    https://neilpatel.com/blog/the-progress-bar/
●    CRAIGHEAD, W. Edward, 2002. Corsini Encyclopedia of Psychology and Behavioral Science. 4. New Jersey: John Wiley. ISBN 9780471604150.

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně nám napište, rádi to s Vámi probereme :-)

Petra Nedvědová
datový detektiv
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

Proč se vyplatí recyklovat metriky v MAQL? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o dotazovacím jazyku MAQL od Péti. V minulém díle jsme si osvětlili základní rozdíl mezi SQL a MAQL a dnes se zaměříme na výhody metrik vytvořených pomocí MAQL a jejich recyklaci. Funguje to přitom podobně jako v případě klasické recyklace surovin. Pokud ji dělat nebudete, ušetříte si možná půl minutky práce, v budoucnu se vám to ale může velmi nepříjemně vrátit. Tak se na to pojďte podívat!