Přejeme krásné Vánoce, daty! | Mňamka #267

Jsou tady Vánoce a s nimi poslední mňamky tohoto roku. Chtěli bychom vám moc poděkovat za podporu, které se nám dostalo tento rok. Doufáme, že jste se u mňamek nenudili, něco se naučili a taky se občas i zasmáli. Je nám ctí vám přinášet novinky a postřehy ze světa dat naším newsletterem.

Teď ale k věci, o čem tento článek je? Krátká odpověď: Je o nás. Ta delší je na dýl, ale jestli máte chvilku čtěte dál. Rozhodli jsme se, že uděláme vánoční dashboard z našich vlastních dat, udělali jsme dotazník, který jsme poslali všem datovým detektivům abychom zjistili, jak to u takového datového detektiva o Vánocích funguje a máme pro vás DATA! Nastal ale jeden malinkatý problém, ten dashboard není úplně vizuálně tak jak bychom ho mít chtěli. Ta data chtěla dýchat, a ne být nacpaná na dashboard, tudíž jsme je naházeli sem, do článku, kde je necháme mluvit za sebe.

Prvním Datovým útvarem je Word cloud. Otázka byla jasná: „Co si představíte, když se řekne slovo Vánoce?“. Každý detektiv napsal 3 slova a my z nich udělali tady ten krásný Word cloud. Jen se pokochejte.

Dalším zajímavým grafem o datových detektivech je kros mezi tím, jaký tým má nejradši jaké cukroví. Co se týče odpovědí tak to jednoznačně vyhrálo Linecké s Petiným týmem. 

Po cukroví jsme se ptali i na klasiku, bramborový salát a přesněji kde se ho dělá nejvíce.

Dokonce jsme se ptali i jaký typ stromečku mají naši detektivové doma. Klasiky jako Jedle a Smrk jednoznačně vedou, ale třetí místo nás překvapilo!

A nakonec pro vás máme výsledek našeho pátrání po tom, jestli Ježíšek existuje nebo ne! Detektivové se v tomto ohledu také neshodnou, ale o to víc je zajímavý graf pod tímto textem. Děkujeme Detektivovi Michalovi za zpracování v PBI.

Ještě jednou děkujeme za přízeň. Budeme se na vás těšit v roce 2022 u mňamek. Ano, Mňamky 28.12.2021 nebudou, takže se potkáme až 4.1.2022. Nebojte, uteče to jako voda! Tak si ty Vánoce užijte! 

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Michal Bednařík

marketing
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

MAQL II. - MAQL Reuse factů & Nesting metrik | Mňamka #454

Proč se vyplatí recyklovat metriky v MAQL? Máme tady pokračování naší krátké minisérie o dotazovacím jazyku MAQL od Péti. V minulém díle jsme si osvětlili základní rozdíl mezi SQL a MAQL a dnes se zaměříme na výhody metrik vytvořených pomocí MAQL a jejich recyklaci. Funguje to přitom podobně jako v případě klasické recyklace surovin. Pokud ji dělat nebudete, ušetříte si možná půl minutky práce, v budoucnu se vám to ale může velmi nepříjemně vrátit. Tak se na to pojďte podívat!