Kam s BI ve firmě? “Být, či nebýt? To je to, oč tu běží.” | Mňamka #17

Touto otázkou se trápí nejedna firma

Často se rozhoduje, zda-li BI oddělení patří pod IT nebo někam jinam ve firmě a nebo má mít vlastní “ministerstvo”. Firmy říkají, že nejsou dostatečně velké, aby se touto otázkou vůbec zabývaly a kompetenci někomu “přidají” k jeho standardním povinnostem. 

Ve své praxi jsem se setkal s mnoha přístupy. Většina firem inklinuje k tomu, že BI ve firmě řeší v rámci IT, protože je to technologická věc. Poměrně hodně firem nechává BI po hlavičkou finančního oddělení, protože to jsou přece především "čísla". V obou případech se děje to, že hlavní činnost oddělení převálcuje tu vedlejší, tedy BI a to začne stagnovat. Sledované metriky a KPI si vytváří každé oddělení samo a BI jen pomáhá vytvořit příslušný report. Lehce se tak stane, že všichni mají KPI splněná, ale jako celek to nevychází. Co s tím? tedy spíše kam s tím "BI" tedy?

 

Zajímavé výsledky jsou dobře sledovatelné u firem, které se nesnaží BI k něčemu přidat, ale vidí v něm příležitost být motorem inovací ve firmě. Dají mu kompetence a nezávislost na zbytku firmy. Takové BI se teprve stává rovnocenným partnerem IT, financí nebo výroby a každého oddělení vůbec. A jaké to má přínosy? 

Takový sekáč se nezakecá, že zrovna něco nejde, protože IT řeší performance na eshopu nebo má finanční oddělení závěrku. Kdepak, takové oddělení si vybere ten nejlepší nástroj atechnologie a neustále zkouší nové věci a řešení, protože se to stane jeho posláním a i jiné části inspiruje v tom jak věci dělat jinak. IT se pro něj stává rovnocenným partnerem a dodavatelem raw-dat z primárních systémů. Finanční oddělení nebo ještě lépe controlling sleduje všechny metriky v kontextu celku. Samostatné a nezávislé BI s dostatečnou kompetencí se stane hybným motorem inovací v celé firmě. Jednotlivá oddělení získají parťáka-dodavatele, který jim skutečně pomáhá - dodává. 

A kdo u Vás řeší BI? Je BI přítomno na management boardu prostřednictvím reportů a kontingenčních tabulek nebo tam sedí konkrétní člověk?

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, rád to s Vámi proberu :-)

Pavel "Qčko" Kvasnička
obchodní příručí
datových detektivů
LinkedIn

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

 Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Agilní datová analytika pomáhá MALFINI řídit výkon obchodníků a zvyšovat tržby meziročně o 30 %

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%

Automatický reporting stavu objednávek a úspěšnější vytížení vozové flotily o 20%