Jak za 30 min. zřídit službu pro odesílání mailových notifikací | Mňamka #5

Když už jsme v tom onlajnování, možná se vám bude hodit následující tip. Je trochu techničtější, ale velmi užitečný. Určitě jste už zjistili, že spousta různého software, který používáte, umí odesílat užitečné emailové notifikace. Jenže často nastavení vyžaduje použití nějakého emailového (SMTP) serveru, přes který se notifikace odešle. Jak ho zřídit za 30minut? Tady máte jednoduchý návod.

 

Kdo z vás zkoušel přemluvit SMTP server Seznamu nebo Googlu, aby odesílal emailové notifikace např. z vašeho Tableau serveru, ví, že to nejen není jednoduché, ale že je to téměř nemožné, protože se takovéto služby podobným použitím brání, aby nebyly zneužity coby rozesílače SPAMu, což má pro ně fatální reputační problémy. Jak tedy na to? Ukážeme si to v prostředí Amazon Web Services cloudu.

 

Amazon má na to jednoduchou službu, která se jmenuje Simple Email Service (SES), určenou přesně pro takové případy. Umí nejen odesílat emaily přes SMTP, ale také emaily přijímat a předávat k dalšímu zpracování a mnoho dalšího, např. odesílat emaily z jiné adresy, než ve skutečnosti odesílá. To všechno při zachování vysoké míry bezpečnosti a dobré reputace, kterou za vás služba průběžně kontroluje. Vtipné na tom je, že Amazon SES mám bezplatnou kvótu 200 emailů za 24 hodin, což na notifikace v drtivé většině úplně stačí.

 

My jsme veleúspěšně tuto službu několikrát použili právě v případě, kdy domluvit se správcem emailové domény zákazníka na vhodném nastavení nebylo možné ani doslova za několik měsíců mailování. A v Amazonu tohle máte doslova za 30 minut hotové, včetně čekání, než se všechna nastavení propíšou všude, kde je třeba.

 

Jak na to? Pokud chcete mít možnost odesílat emaily z určité domény, nejprve musíte tuto doménu nakonfigurovat. Velmi jednoduše službě sdělíte, za jakou doménu bude emaily odesílat (Simple Email Service -> Domains), služba vám vygeneruje autorizační TXT záznam pro vaši doménu, ten vy přidáte do nastavení vašeho DNS (propsání údajů trvá nejméně 10 minut) a můžete začít vesele posílat emaily. Služba dokonce nastaví i příslušné DKIM záznamy tak, aby byly vámi odeslané emailové notifikace hodnoceny přijemci jako důvěryhodné a jejich SPAM filter je nezahazoval.

 

Že většině těch zkratek nerozumíte? Nic si z toho nedělejte. Když jsem s tím začínal, taky jsem mnoha věcem z toho nerozuměl. Výhodou prostředí, jako je AWS, je všechny tyhle ebž debž buď řeší za vás a nebo zjednodušuje natolik, že stačí klikat na Next tlačítko v konfiguračním průvodci a pečlivě číst instrukce.

 

Tak hodně štěstí s mailováním a stay tunned:-)