Jak vylepšit vizuál dashboardů v Tableau? 5 triků od Emila. | Mňamka #358

Znáte ten pocit, kdy se po veškeré náročné práci s přípravou dat a tvorbou metrik konečně dostanete k vizualizaci dat, ale přijdete na to, že ta pravá sranda teprve přichází? Vizualizace máte vytvořené, ale dashboard stále vypadá dost prázdně, čistá stránka s číslicemi, grafy a sliderem na filter.

Pokud k vizualizaci využíváte Tableau, tak právě pro Vás tu máme několik triků, jak se tohoto problému zbavit. Pouze pomocí nativních funkcí Tableau během chvíle z vizualizací uděláte mnohem více uživatelsky příjemný a přehledný nástroj.

Barva pozadí - Prvním nejzákladnějším krokem je volba barvy pozadí, nenechte se zmást čistou a elegantní bílou, většina reportů v ní spíše zanikne a ztratí tak svou jasnou zprávu pro uživatele. Místo toho radíme použít například světle šedou, díky které se jednotlivé reporty oddělí a mnohem více se zviditelní.

Barva reportů - S barvou reportů je to zase naopak, zvolte takovou barvu, díky které jednotlivé reporty více vyniknou na celém dashboardu. Dashboard díky dobrému zvolení barvy reportů vypadá mnohem více uceleně a uspořádaně a jednotlivé reporty na něm následně nejsou jen jako létající čísla na barevném pozadí.

Nastavení Outer a Inner Paddingu -  Pro každý report na dashboardu je za nás nutnost nastavení Outer a Inner Paddingu, díky kterému je možné vytvořit pro jednotlivé reporty vlastní okraje. To celé pomůže k tomu, aby reporty nebyly nalepené přímo na sebe a byly jasně oddělené. Díky tomu uživatel jasně vidí, jak jsou reporty oddělené a nebude mít otázky typu: "Je tato osa u grafu opravdu pro graf, na který koukám?" Doporučené hodnoty jsou Outer Padding (8), Inner Padding (15).

Vložení horizontal/vertical objektů mezi reporty - Je dalším bodem, díky kterému dáte reportům jasnou visibilitu a hezkým způsobem nastavíte oddělení jednotlivých reportů.

Vložení filtrů a legend do horizontal/vertical objektů - Do těchto objektů, díky kterým můžeme oddělovat jednotlivé reporty, je za nás i skvělým tipem vložit filtr. Pomocí objektů je totiž možné filtry oddělit od reportů a zároveň do nich naskládat hned několik filtrů a nenechat je volně poletovat po dashboardu, na závěr celý blok s filtry můžete barevně oddělit například rámečkem, díky kterému bude jasně vidět, že se již nejedná o report, ale blok pro filtrování dashboardu.

Pro ukázku je zde tento dashboard, na kterém jasně vidíte, co pouze těchto pět triků dokáže s vizualizací udělat.

Obr.: Ukázka úpravy dashboardu

Zapomněl jsem na něco? Chcete se na něco zeptat? Napište mi. 

Emil

Emil Samko

datový detektiv
LinkedIn

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Data Storytelling: Rychlé vs Pomalé datové myšlení | Mňamka #525

Znáte ten pocit, když se už několik desítek minut hrabete ve složité tabulce a stále nemůžete najít odpovědi na svoje otázky? My už dávno ne. Umíme si totiž najít zkratku z pomalého myšlení do toho rychlého.

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Keboola a Kai PromtLab | Mňamka #524

Objavte PromptLab, sofistikované riešenie od Kebooly a Kai PromtLab na zlepšenie interakcií s umelou inteligenciou. V tomto článku sa dozviete, ako PromptLab využíva technológiu Streamlit na automatické prispôsobovanie výziev za účelom dosiahnutia lepšej jasnosti a presnosti vo vašich projektoch. Oboznámte sa s intuitívnym rozhraním, ktoré vám umožní porovnávať výsledky a optimalizovať pracovné postupy.

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Základní pojmy v datovém modelování | Mňamka #457

Co je to datový model? Jaký je rozdíl mezi konceptuálním a logickým modelem? A k čemu slouží proces tzv. normalizace? Bez datového modelování se dnes v BI obejdete už jen stěží, Kuba si o něm proto připravil krátkou minisérii, ve které si vše probereme od úplných základů. V prvním díle se seznámíme s nejdůležitějšími pojmy, které byste v této souvislosti měli znát, a na jednoduchém příkladu z oblasti sales si ukážeme, jak takový datový model vlastně vypadá. Tak pojďme na to!