Design Patterns #2: měna účetnictví / měna operace | Mňamka #23

Více měn, více starostí - nebo ne?

Pokud firma funguje ve více měnách, u každého záznamu vždy uvádíme měnu účetnictví i měnu operace/transakce spolu s kurzem v době vzniku události. A pokud firma používá třeba 4 měny, je ideální uvádět všechny měny spolu s kurzem u každé položky.

Proč?

Kurz se v čase mění. U některých transakcí je použit kurz centrální banky v době vzniku transakce a jindy interní kurz, který firma stanoví (např. pro účely predikcí se používá fixní kurz). Pokud máme v databázi všechny hodnoty v době vzniku transakce, vyhneme se nejednoznačnostem a nepřesnostem, které vznikají z kurzových rozdílů. Navíc, pokud si data šikovně připravíme, ušetříme spoustu času při výpočtu běžných metrik. Podívejme se na vybrané sloupečky z položek objednávek.

V libovolné měně můžeme snadno porovnat tržby na jednotlivých trzích, tj. sumu položek objednávek podle státu zákazníka. 

Nebo nás zajímá průměrná hodnota objednávky v jednotlivých měnách.

Místo nepřesných výpočtů ze zaokrouhlených hodnot, nebo složitého dohledávání historických kurzů a převádění měn si každý uživatel může snadno spočítat různé metriky, porovnávat je napříč státy a to vše v libovolné měně, která ho zajímá.

Pro jednoduchost v našem příkladě uvádíme pouze dvě měny a tři trhy.  Podobná struktura se ale hodí i v případě, že firma funguje ve více než dvou měnách. Náklady na storage jsou téměř nulové a časová úspora prostě k nezaplacení.

Petra 

Máte k článku nějaké otázky nebo připomínky? Klidně mi napište, ráda to s Vámi proberu :-)

Petra Horáčková
datový detektiv
LinkedIn