Automatizace

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform – Nejlepší přítel infrastruktury | Mňamka #424

Terraform. Tento superhrdina správy infrastruktury je skvělý pomocník, bez kterého bychom se v BizzTreatu už jen stěží obešli. S jeho pomocí totiž můžete konzistentním a automatizovaným způsobem definovat jednotlivé součásti vaší infrastruktury a zcela se tak vyhnout chaosu ručních aktualizací a škálovacích bitev. V dnešní mňamce od Michala si na zjednodušeném příkladu vytvoření nového virtuálního počítače v cloudu ukážeme, jak Terraform v praxi vlastně funguje!

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Jak Excel zruinuje váš byznys! | Mňamka #398

Excel může být dobrým pomocníkem pro rychlé analýzy, pro řízení středních a velkých firem se už však dávno nehodí. Pokud jste v něm někdy zkoušeli otevřít opravdu velký soubor se spoustou záznamů, asi moc dobře víte, o čem mluvíme. Není to ale zdaleka jen o promrhaném času, ve velké firmě vás totiž takové „excelování“ může stát i pěknou fůru peněz. Jak velkou? To už se dozvíte v dnešní mňamce, ve které pro vás Patrik sepsal největší bolístky řešení dat v Excelu!

Jak spojit dvě tabulky když… | Mňamka #252

Jak spojit dvě tabulky když… | Mňamka #252

Možná to taky znáte. Máte dvě nebo více tabulek, které potřebujete spojit a dál s nimi pracovat. To zní jednoduše, jenže v praxi se můžeme zaseknout na spoustě detailů. Tabulky můžou být různé, mohou mít různé formáty, mohou být obsahově jiné - mají jiný počet nebo jiné názvy sloupců, nedejbože i jiné datové typy, duplikace, překlepy, chybějící hodnoty atd… To je běžná realita. Pojďme se podívat na to, jak si poradit v pěti klasických příkladech, se kterými se můžete setkat, když se pustíte do spojování tabulek! Vše stručně a jasně!

Apify - jak na to | Mňamka #212

Apify - jak na to | Mňamka #212

O Apify už mnoho z vás určitě slyšelo. Jejich parketa je web scraping. Chtěli byste vědět, co je to web scraping, jaký má smysl a k čemu se používá nebo jak s ním začít? The Beginner's Guide To Web Scraping by Apify tady na vás čeká!

Jak využít účetní systém Pohoda (a jiné datové zdroje) v BI? | Mňamka #201

Jak využít účetní systém Pohoda (a jiné datové zdroje) v BI? | Mňamka #201

Vědět, v jaké je firma finanční kondici a kam pluje je jedna z klíčových věcí pro její správné kormidlování. Jenže jak to dát všechno dohromady? Jak využít všechny ty datové zdroje, které máme k dispozici? Potřebujete mít všechny finanční pohledy aktuální pár minut po zaúčtování dokladu? Pojďme se na to podívat krok za krokem – jen namátkově vytvoření mappingů, očištění dat, datový model a na závěr už chybí jen pár vymazlených dashboardů!

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Automatizace, aneb když Excel nestačí | Mňamka #189

Když se řekne automatizace, vyvolá to v lidech často rozporuplné pocity. Jedni jásají, druzí se začnou pomalu bát o své místo. Je fajn se na to podívat z více úhlů pohledu. Trocha automatizace vám může jak mávnutím kouzelného proutku rozvázat ruce. Představte si, že ty čtyři hodiny, kdy jsou vašimi nerozlučnými parťáky tři klávesy „ctrl“, „céčko“ a „véčko“, můžete věnovat něčemu opravdu smysluplnému! Co si představit pod pojmem automatizace? Jaké jsou její výhody a kam může firmy posunout? Jak celý proces nastavit a jak automatizovat pomocí ETL pipeline? Všechno info zde!