... a nezapomenout na R.Y.T.M.U.S. | Mňamka #4

Všichni máme za sebou už několik týdnů spolupráce čistě online a ještě určitě několik před sebou. Všichni jsme odpověděli na tisíce emailů, statisíce slackových zpráv, strávili hodiny na online konferencích a stejně to mnoho z nás cítí, že to “není ono”. Projekty se táhnou, splatnosti prodlužují a frustrace roste. Proč? Příčinou může být chybějící dobře šlapající týmový R.Y.T.M.U.S.

Ti z nás, co pracují čistě vzdáleně teprve pár týdnů, jsou překvapení, proč spolupracovníci na “houmofisu” neodpovídají, když očekáváme, jejich odezva je vlažná a projekty nepostupují. Když spolupráce přejde “čistě do onlajnu”, je nutné vědomě zavést určitá pravidla a opakující se události, které se v kancelářích dějí jaksi samy od sebe a často si to ani neuvědomujeme.

Společná pracovní doba.

Základní a nejdůležitější podmínka úspěšné spolupráce. Je třeba se v týmu domluvit a dodržovat společné okno denně, kdy jsou všichni v týmu online. Tohle je mj. příčina většiny zpožděných plateb, které v BizzTreat evidujeme za poslední týden. Prostě se odpovědní jak si nemohou vzájemně “dohnat”. Jasně, každý si může v domluveném okně “odskočit” zajezdit s dětmi na kole, protože se s nimi už nedá doma vydržet. Je třeba to ale týmu sdělit a domluvit se na tom.

 

Týdenní All Hands (30min).

Ve většině firem bývají firemní “porady vedení”, často v pondělí. A musejí být i online. Vřele doporučujeme, aby se týdenní porady zúčastnili opravdu všichni - proto “All Hands” Online to zařídit jde mnohem snadněji, než v kancelářích. Tenhle zvyk z dynamických firem (často startupů, rostoucích o desítky procent ročně) doporučuju převzít do každé firmy. Není nic důležitějšího, než průběžně lidi informovat, co se děje, jaký je stav, jak se věci vyvíjejí.

 

Denní standup (15min).

Převzato z metodik agilního řízení. Jednotlivé týmy po 15ti minutách. Každý pracovník reflektuje, na čem pracoval včera, jak postoupil, na co narazil, co má v plánu na dnešek a s čím potřebuje pomoct. Těchto 15 min. denně ušetří miliony na nedorozuměních, zpožděních, vícepracích a vícenákladech. Umožňuje totiž pravidelně monitorovat situaci a adekvátně reagovat to, co vývoj přinesl nového.

 

Měsíční retrospektiva.

Je nezbytné se aspoň jednou za měsíc ohlédnout zpátky a s odstupem zreflektovat, co se povedlo, co nepovedlo, jak se poučit z chyb a co změnit. Tohle ohlédnutí vám v delším časovém horizontu umožní se dlouhodobě, postupně a hlavně neustále zlepšovat. Budete překvapeni, jak snadné je vysypat z rukávu hromady “fuckupů” a jak těžké je najít adekvátní objem úspěchů. Tradiční vzdělávací systém nás totiž nutí hledat chyby a úspěchy se moc nezabývá. Ale zkuste to to. Protože když jednou měsíčně budete nuceni hledat “za co bych nás mohl pochválit”, časem zjistíte, že je toho vlastně spousta. Jen drobné úspěchy jaksi bereme za samozřejmost a drobné přešlapy zveličujeme. Retrospektiva je prostor, jak pohled postupně otáčet a hlavně podporovat dobrou náladu v týmu.

 

Pro všechny meetingy však platí. Mějte pevně stanovenou agendu meetingu, dodržujte timing a meeting dokumentujte (zápisy, prezentace). Tahle investice se vám vyplatí úplně nejvíc.

 

Držme si pěsti.